2013. február 26., kedd

Tejes-vajas vágott zsemle és 24. cukormentes nap

Nagy bajban lennék, ha hirtelen gluténmentes étrendre kellene átállnom. Ha tehetném - és lenne jövője - biztosan nyitnék egy kis pékséget, lenne ott mindenféle finom kenyér, zsemle, édes és sós péksütemény, kávé és tea. Az lenne a neve, hogy Eszti sütödéje :) Persze szakmám nincs hozzá, és kivitelezhetetlen lenne, hogy miután a kicsiket lefektettem, én éjjel sütögessek, de azért jó lenne :)
Ma estére zsemlét sütöttem. Még elfért volna rajta egy fél óra kelesztés, de  Kedvesem már olyan éhes volt, hogy nem volt rá lehetőségem. Ha nem akartam, hogy nyersen falja fel a zsemléket, akkor meg kellett sütni íziben! Egyébként képes lenne rá, folyton lopkodja a nyers tésztámat a tálból :)
Ma csodás idő volt, sütött a nap, egész délután a teraszon pakoltam, miközben a gyerekek körülöttem szaladgáltak :) A náthám javul, lehet hogy csak ki kellett szellőznie kicsit a tüdőmnek. 




Tejes-vajas vágott zsemle


Hozzávalók:
1 kg liszt, 3 dl tej, 3 dl víz, 3 tk só, 10 dkg vaj, 1 zacskó élesztő

A hozzávalókat tegyük a dagasztógépbe és bízzuk rá magunkat. (Aki elég erős, az természetesen kézzel is megdagaszthatja a tésztát.) Kelesszük kb 2 órán át, de legalább duplájára. melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk kb másfél ujjnyi vastagra és vágjunk tenyérnyi rombusz alakú zsemléket belőle (kb 16-18 db lesz belőle). Tegyük a zsemléket sütőpapírra, majd egy éles késsel vágjuk be a tetejüket. Pihentessük sütés kb 20 percet. Ekkor tegyünk egy tepsiben 3-4 dl vizet a sütőbe, hogy mire betesszük a zsemléket sülni, jó párás legyen a sütő levegője. Mielőtt betesszük sülni a zsemléket, kenjük meg  vízzel a tetejüket alaposan (ettől és a párától finom ropogós lesz a héja). Vegyük le 200 fokra a hőmérsékletet és süssük 25-30 percig, illetve amíg szép színe lesz.


24. nap


Reggeli - köleskása rizstejből , kávé tejjel

Tízórai - alma

Ebéd - túrógombóc zabpehellyel és cukor nélküli szilvalekvárral

Uzsonna - ananász

Vacsora - tejes- vajas vágott zsemle , kapros vajjal, lilahagymával


A kihívás részleteit Zizi blogján olvashatjátok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...