Hát igen, azt nem mondhatjuk, hogy kifejezetten a málnának van szezonja. Akinek van esetleg fagyasztva a hűtőjében, az ilyenkor is élvezheti eme csodás gyümölcs fantasztikus ízét. Én még most sem tudom, melyiket szeretem jobban, az epret vagy a málnát, de sütiben a málna a nyerő egyértelműen. Sokkal inkább megmarad az íze. Idén is csak szilvát, málnát és epret fogok fagyasztani gyümölcsök közül, hogy a kedvenc sütijeinket ne kelljen nélkülözni a hidegben sem :)
A süti ötletét egy kelt tészta alapú marcipános szedres finomság adta. Ez a pite hasonló, de mégis más. Íze kellemesen savanykás, csak a minimális cukor van benne, pontosabban méz. Persze ettől még nem lesz diétás, de azért néha napján mindenkinek kell egy kis kényeztetés ;-)
Hozzávalók
A tésztához
Töltelék
Elkészítés
Először elkészítjük a tésztát. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd a keveréket morzsoljuk el a vajjal, végül adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyúrjunk belőle egynemű - nem ragadós - tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. (Ez előfordul, ha nagyobb a tojás, a citrom, ha több a leve.) Formázzunk belőle cipót és tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.
Fél óra múltán melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki a piteformánkba.
Készítsük el a pitébevalót. A marcipánmasszát morzsoljuk apróra. ( Én aprítóba tettem, mert most elég kemény volt). Az összes hozzávalót keverjük össze, míg sima krémet nem kapunk. Ezt öntsük a pitetésztára. Rendezzük e la tetején a málnát és tegyük a sütőbe. Középső rácson süssük tűpróbáig.
Az új sütőm nagyon erősen süt felülről, így én egy ráccsal lentebb sütök szinte mindent. Ha a teteje hamar pirulna, de még lágy a közepe, takarjuk le egy alufóliával és így süssük.
A süti ötletét egy kelt tészta alapú marcipános szedres finomság adta. Ez a pite hasonló, de mégis más. Íze kellemesen savanykás, csak a minimális cukor van benne, pontosabban méz. Persze ettől még nem lesz diétás, de azért néha napján mindenkinek kell egy kis kényeztetés ;-)
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2-3 ek méz
- 1 tojás
- 1 citrom héja és leve
- 1 cs sütőpor
Töltelék
- 25 dkg tejföl
- 10 dkg marcipánmassza
- 2 tojás
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 50 dkg málna (lehet fagyasztott is)
Elkészítés
Először elkészítjük a tésztát. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd a keveréket morzsoljuk el a vajjal, végül adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyúrjunk belőle egynemű - nem ragadós - tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. (Ez előfordul, ha nagyobb a tojás, a citrom, ha több a leve.) Formázzunk belőle cipót és tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.
Fél óra múltán melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki a piteformánkba.
Készítsük el a pitébevalót. A marcipánmasszát morzsoljuk apróra. ( Én aprítóba tettem, mert most elég kemény volt). Az összes hozzávalót keverjük össze, míg sima krémet nem kapunk. Ezt öntsük a pitetésztára. Rendezzük e la tetején a málnát és tegyük a sütőbe. Középső rácson süssük tűpróbáig.
Az új sütőm nagyon erősen süt felülről, így én egy ráccsal lentebb sütök szinte mindent. Ha a teteje hamar pirulna, de még lágy a közepe, takarjuk le egy alufóliával és így süssük.
Azt hiszem, megtaláltam,mit sütök a Blogkóstolóra. Málna és marcipán és pite, áááá, ez überdurva :)Hány centis formában sütötted?
VálaszTörlésDe örülök, hogy találtál kedvedre valót :) Remélem, neked is ízleni be fog, majd mindenképp számolj be róla - akkor is ha nem :)
TörlésEgy IKEA-s piteformában sütöttem, 28 cm-es.
Ehhe, lecsúsztam róla :D Vagy lehet, hogy mégsem? ;) Van egy kedvenc gyümölcsöm, ami nagyon jó pajtása a marcipánnak, kipróbálom vele! :)
VálaszTörlésNem csúsztál le, Szofi végül is mást választott. Örülök, ha kipróbálod, te sokkal jobban ismered a marcipánt :) Biztos finom lesz a te variációd is :D Utólag azt mondanám, hogy egy kicsit marcipánosabb még lehetett volna...
Törlés