Amikor nekiállok sütni-főzni, sosem maradok segítség nélkül. Hamarosan megjelenik a két apró szárnysegédem, akik lelkesen tolják a székeket a konyhapult mellé, villámgyorsan felmásznak rá és büszkén méregetik, mivel is tudnának nekem a legtöbbet segíteni :-) Ha most őszinte akarnék lenni, lehetne azon vitatkozni, tulajdonképpen ez érdemben mekkora segítséget is jelent pontosan. Annyi biztos, hogy nem végzek gyorsabban és akkor a takarítási időt még nem számlaoltam. Viszont - és ez a legjobb az egészben :-) - ezek a közös főzőcskék remekül telnek mindig, szuper mókás és a gyerekek gyönyörűek és édesek, ahogy tesznek-vesznek a konyhapulton, még ha köze sincs az egésznek a főzéshez. A lényeg, hogy Ők is ott vannak és élvezik a közös munka minden pillanatát.
Hát egyik alkalommal, amikor pizzát sütöttünk - a Nagyobbik segít gyúrni a tésztát, a Kisebbik inkább csak falatozza - remek ötletünk támadt, csak úgy családilag, közösen. Épp a tésztát dagasztotta a gép, miközben Lánykám a paradicsomszószt keverte egy tálkában. Egyszercsak gondolt egyet és majd belezuhantotta a szószt a kelt tészta közepébe. "Jajj, az nem oda való!" - szólok én, miközben Kedvesem a háttérből: "Az nem is olyan rossz ötlet!" Nekem pedig eszembe jutott, hogy egyszer már mintha láttam volna egy pékségbe paradicsomos kenyeret. Na, hát így született meg ez a kenyér, ami egyébként nagyon finom lett.
Hozzávalók
- 400 g liszt (BL55)
- 150 g kukorica liszt
- 140 g sűrített paradicsom
- kb 3 dl víz
- fél zacskó élesztő
- fél dl olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- kevés méz vagy nádcukor
- 1 tk só
Elkészítés
A fokhagymát pucoljuk meg és reszeljük finomra. A többi hozzávalóval együtt gyúrjunk belőle rugalmas tésztát úgy, hogy a vizet folyamatosan adagoljuk. Ha túl ragadós lenne a tészta, kevés liszttel korrigálhatjuk. Takarjuk le és kelesszük 2 órát.
Ha megkelt finoman gyúrjuk át - nem kell nagyon, csak épp, hogy formát adjunk neki - és tegyük sütőpapírral bélelt formába. Pihentessük még fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Ha megpihentettük a kenyerünket, kenjük meg vízzel a tetejét és tegyük a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 fokra és 35-40 perc alatt süssük készre.
Tényleg jól hangzik, elhiszem, hogy nagyon finom! :-)
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg az! :-)
TörlésAzt hiszem a lánykádból hamar remek szakácsnő lesz. Nekem is van maradék pizzaszószom és pont ilyesmin gondolkodom :) Guszta.
VálaszTörlésAkkor ne gondolkodj, gyorsan próbáld ki :-) Nekünk nagyon ízlett.
TörlésA Kislányom minden alkalmat megragad a segítésre, pedig még csak 3 és fél éves. Én is azt hiszem, hogy szeret majd a konyhában tenni-veeni :-)