2012. január 31., kedd

Gnocchi tejszínes paradicsomszószban

Nagyon régen készítettem már gnocchit. Elsősorban azért, mert kicsit macerásabb, mint kifőzni egy adag tésztát, ellenben sokkal finomabb. Nem is beszélve arról, hogy a bolti előre csomagolt fel sem veheti a versenyt a házi krumplinudlival. Frissen a legfinomabb, de ha marad másnapra, akkor sem kell félnem, hogy nem lesz rá jelentkező.
Rengeteg változata van a gnocchi-nak, nem csak krumpliból, hanem spenótból, céklából, cukkiniből , gesztenyéből ... is lehet készíteni és a szószok száma is kifogyhatatlan. Nálunk ez a legkelendőbb, de ígérem, felkerül még pár az oldalra. Ma például maradt egy kis sütőtök a kisfiam ebédjéből, talán kisütök belőle valamit :)


Hozzávalók:

1,2 kg krumpli héjában főzve (ha régi, akkor 1 kg a tisztított és hámozott mennyiség)
2 tojás
15-20 dkg liszt
só, szerecsendió

Paradicsomszósz:
2 hagyma
8 gerezd fokhagyma
4 paradicsom
1/2 l (házi) paradicsomlé
1 dl tejszín
25 dkg mozzarella sajt (vagy a tetejére más reszelt sajt, ha vki jobban szereti)
só, bors, bazsalikom

A megfőtt, majd lepucolt krumplit áttöröm, ha kihűlt hozzáadom a tojást, lisztet, fűszereket és összegyúrom. A tésztája így még ragadós, de mi nem szeretjük, ha nagyon lisztes a végeredmény. A formázáshoz úgyis szükség lesz még. Lisztes kézzel ujjnyi vastag kígyókat sodrok és villával kis nudlikat szaggatok le belőle. Bőven lisztezett tálcára teszem, hogy ne ragadjanak össze. 


Felteszem forrni a vizet, közben elkészítem a paradicsomszószt.


Ehhez előkészítem a hozzávalókat: a hagymákat apróra vágom, a megmosott paradicsomokat felkockázom. Olíva olajat forrósítok rádobom a hagymákat, rövid ideig párolom, majd rászórom a paradicsomot. Sózom, borsozom és pár percig nagy lángon átsütöm. Majd ráöntöm a paradicsompürét és a tejszínt. Attól függően, hogy mennyire híg a paradicsomlé, főzöm, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor leveszem a tűzről, ha szükséges még sózom borsozom. Utána kerül bele a friss bazsalikomlevél és a kockára vágott mozzarella - vagy a reszelt sajt egy része.


Közben felforrt a víz, sózom. Kis adagokban - ugyanis nagyon gyorsan elkészül - megfőzöm a gnocchikat. Rászedem a szószra, összekeverem és ha nagyon éhes a család, akkor lehet is tálalni. Ha nem, akkor tűzálló tálban 200 fokon sajttal megszórva 20 perc alatt átsütöm. 


Ezt a paradicsomszószt szoktam tésztához is készíteni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...