Igen, végre elérkezett a pillanat és felkerül ő is a blogra. Nem is értem, miért nem hamarabb, az első bejegyzések között lenne a helye. A szilvás-mákos süti mellett ő a másik nagy kedvencünk. Nem szoktam gyakran csinálni, mert egyrészt nem kimondottan olcsó, másrészt egy kalóriabomba. Viszont, ha el akartok kápráztatni valakit, akkor érdemes kipróbálni. Akármikor sütöttem, bárki, aki kóstolta, mind szuperlatívuszokban nyilatkozott. Ha szeretném a vendégeimet (főleg akik ritkán jönnek) valami nagyon finommal meglepni, akkor ő az első számú jelölt. Egy kedves barátomnak pedig - ha csak tehetem - megsütöm szülinapjára, olyannyira megszerette :) Röviden, ha szeretitek a juharszirupot és a csokoládét, akkor ezt ki kell próbálni.
Bár ennyi dicsérő szó után azt mondhatnám, hogy saját ötlet... sajnos nem. Egy olcsó kis sütiskönyvben rejtőzött (100 receptből 2 ha jó benne...). Sokszor megsütöttem már, és kicsit változtattam a recepten, mire elnyerte a nekünk leginkább tetsző változatot. Az eredeti recept neve amerikai szőkeség. Én azért nem használtam ezt, mert a tésztáját már nem fehércsokival készítem, ahogy az eredeti recept írja és így már nem igazán "szőke". (Az eredeti receptet egyébként megtaláltam a neten is itt és itt) Úgy is nagyon finom persze, de ha tejcsokit teszek bele, akkor sokkal lágyabb a tészta és nekem (nekünk) jobban passzol a belső juharszirupos "krémhez". Nem utolsó sorban pedig sokkal szebb és mutatósabb lesz a végeredmény. A krémbe eredetileg krémsajtot ír. Én ezt ricottára cseréltem. Nem kimondottan az ára miatt, hanem mert így kellemesebb az állaga és jobban átsül. A krémsajttal (mascarponéval) nem sikerült soha egyenletesen átsütni a süteményt. A szélét már-már odakapta, a közepe félig nyers marat. És nálam végül is egy 26 cm-es kerek formába került, mert így sokkal látványosabb a mintája.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
- 250 g vaj
- 200 g nádcukor
- 200 g liszt
- 200 g tejcsokoládé
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
"Krém" hozzávalói
- 250 g ricotta
- 100 g fehércsokoládé
- 80 g juharszirup (helyettesíthejük mézzel is)
- 1 tojás
- 1 ek liszt
Elkészítés
Először gőz felett megolvasztom a csokoládékat. A fehérrel kezdem a "krémhez", majd ezt félreteszem hűlni, amíg a tejcsokit is megolvasztom.
Ezután elkészítem a "krémet". Ehhez a kihűlt fehércsokoládét összekeverem a többi hozzávalóval. Ezt is félreteszem.
Kb most, beállítom a sütőt 180 fokra.
A tésztához habosra keverem a vajat, nádcukrot és vaníliás cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat - mindegyikkel tovább keverem egy percig - majd a langyosra hűlt, olvasztott tejcsokoládét. A lisztet elkeverem a sütőporral és ezt a keveréket is fokozatosan a tésztához adom. Robotgéppel alaposan összedolgozom.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszek. Beleöntöm a tészta felét. Ezen egyenletesen elosztom a ricottás "krémet". Végül befedem a maradék tésztával. Kicsit macerás szépen elegyengetni rajta, ugyanis a tészta sokkal sűrűbb, nehezebb, mint a ricottás töltelék. Vagyis, ha egy kanállal próbáljuk meg elkenni a ricottás krém tetején a tésztát, az húzza magával, nem fedi be. Épp ezért én úgy szoktam csinálni, hogy kanállal, kis adagokban viszem fel a maradék tésztát a krém tetejére, így alig kell a végén egyengetni rajta. Különben akkor sincs baj, ha valahol "kikandikál" a ricotta, az ízélményen nem fog rontani. Úgy is elkészíthető egyébként, ha az összes tésztát beleöntjük a formába, a tetejére megy a krém. Ilyenkor márványosíthatjuk is egy kanál segítségével. Végül mehet a sütőbe legalább 40 percre. Ha úgy ítéljük meg, hogy a széle már pirul, de a közepe még nyers - ezt tűpróbával könnyen kideríthetjük - takarjuk le alufóliával. A lényeg, lassan kell sülnie a sütinek. Remélem, sokan kipróbáljátok, érdemes :)
Szia!
VálaszTörlésHetek óta tervezgettem, hogy veszek juharszirupot és sütök valami sütit. Nekiálltam recepteket keresgetni a neten. A te sütid tűnt számomra a legmegfelelőbbnek.
Elkészítettem. Hát tényleg mennyei!!!Mentve a kedvenceim közé! Aznap pont vendégeink voltak. Nagyon ízlett mindenkinek, még a receptjét is elkérték. Ajánlottam az oldaladat:-)
Szia, nagyon köszönöm, őszintén örülök, hogy ennyire ízlett :) Nálunk örök kedvenc, ha van itthon juharszirup, nem kérdés, hogy ebben a sütiben végzi :) Az ajánlást pedig külön köszönöm :)
Törlés