Ritkán szoktam magam megdicsérni nyilvánosan, mert ugye mindenkinek más az ízlése, máshogy főz, más ízlik neki. Na de ez a kenyér! Ez valami mennyei! Kedves mindig az mondja, mellettem nem lehet diétázni, mert olyan finom kenyereket sütök. Persze ő elfogult a főztömmel és már jó ideje ezen él :) De azt hiszem, ez a kenyér nagy plénum előtt is megállná a helyét. A héja ropogós, a bélzete puha, az íze magán hordozza a nyár lenyomatát, az illata pedig... ilyennek képzelem dél illatát! Bazsalikom, szárított paradicsom, kevés fokhagyma... hmmmm :)))) Na de elég is a dicshimnuszokból, ha tetszik próbáljátok ki és számoljatok be, nagyon szeretném tudni, hogy másoknak is olyan finom-e, mint nekünk :)
Hozzávalók
- 530 g BL80-as liszt
- 250 ml langos víz
- 50 ml olívaolaj
- 25 g friss élesztő
- 1 tk só
- 5-6 db szárított paradicsom
- 1 nagy marék fekete olívabogyó
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
- 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos vízzel futtassuk fel.
A bazsalikomot, megpucolt fokhagymát, szárított paradicsomot és az olívaolajat tegyük aprítóba (vagy turmixba) vagy botmixer segítségével krémesítsük. Maradjon azért kicsit darabos, olyasmi állagra törekedjünk, mint a pestonál. (Igazából más arányokkal, ezekből a hozzávalókból isteni paradicsomos pestot készíthetünk :))) Az olívabogyót én nagyobb darabokra vágtam, először félbe, majd vékony szeletekre.
Az élesztőhöz keverjük hozzá a paradicsomos pestot, majd adjuk hozzá a lisztet, sót és a maradék vizet. Gyúrjunk belőle tésztát, vagy bízzuk ezt a dagasztógépünkre - már ha van. A tészta kicsit ragacsos lesz, de én így szeretem, mert így nedvesebb és finomabbra sül. A formázásnál úgyis kell még hozzá egy kevés liszt. Legvégül az olívabogyót dolgozzuk bele, így nem törik össze.
Kelesszük kétszeresére, ez kb egy-másfél óra.
Fordítsuk meg, hogy alulra kerüljön az összecsípett rész és a két tenyerünk segítségével igazítsunk még a kenyér formáján, hogy szép rombusz formát kapjon. Így kelesszük még fél órát, közben pedig melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Negyed órával azelőtt, hogy a sütőbe tennénk a kenyeret, tegyünk egy lábasban 2 dl vizet a sütő aljába, hogy kellőképp párás legyen a sütő levegője. 30-40 perc alatt süssük készre - ki milyen sülten szereti :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése