Mi is lehetne az első recept a cukormentes hónap után, mint egy sütemény! Kisfiam névnapjára készült ez a kuglóf, és nem is tartott volna ki másnapig, ha nem mentek el belőle pár szeletet :) A gyerekek úgy ették, mint a mézet, és amíg fotóztam, kisebb lelki törést okoztam nekik a várakoztatással és azzal, hogy Apának addig - a szó szoros értelmében - le kellett fogni a Kisebbet. A gép közben még le is merült, úgyhogy ez lett a legjobb kép...
A kuglóf formát Zsuzsi barátnőmtől kaptam, de eddig - bár számtalanszor terveztem - még nem sikerült felavatni. Ezért is történt, hogy ezzel a tésztamennyiséggel csak félig lett a forma. A receptet ezzel a kis adaggal írom le, mert ki szeretném próbálni kétszeresen is, hogyan sül meg a formában.
A másik, hogy a sietség miatt a csokoládét csak rászórtam. Legközelebb megolvasztom és úgy fogom rácsorgatni. Az ízét tekintve szinte mindegy, de így szeletelésnél kicsit pergett róla. Egyébként eredetileg csak mézzel akartam megkenni, de a család többi tagja a csokoládé + mogyoróra szavazott :)
A kuglófot nem utoljára készítettem, mert nekem annyira ízlett, hogy talán már hétvégén megpróbálom a nagyobb adaggal a formában. A tésztáját úgy állítottam össze, hogy a lehető legtöbb legyen benne a sütőtök, és a legkevesebb a liszt. Emiatt laktató lett, de közben olyan puha és habos, hogy szó szerint szétolvad a szájban. Másnapra semmit sem változott az állaga, mintha most vettem volna ki a sütőből, csak hidegen. Bár a sütőtököt nem szeretem magában, édességek tésztájába fenségesen finom és ellenállhatatlanul puhává varázsolja a tészták állagát. Aki nem szereti a sütőtököt is nyugodtan kipróbálhatja, mert édességekben teljesen másképp köszön vissza az íze - még az én "sütőtökötsohaaszámbanemvennék" Kedvesem is elégedetten csemegézte a meleg kuglófot :)
Hozzávalók:
Sütéshez:
Tetejére:
Hozzávalók:
- 35 dkg sütőtökpüré (lehet főzni is, de sokkal finomabb ha sütőben sütjük, aztán mixeljük)
- 15 dkg liszt
- 3 tojás
- 6 dkg nádcukor
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 zacskó sütőpor
- 1 tk fahéj
Sütéshez:
- kevés vaj és liszt
Tetejére:
- 5 dkg olvasztott csokoládé (tej vagy ét, ki milyet szeret)
- egy marék pirított mogyoró aprítva
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 175-180 fokra. (Én légkeveréses módon sütöttem, de alsó-felső sütés is jó, csak figyeljünk oda, hogy a rácsot hova tesszük. Egyenletesen kell átsülnie, így ha pl a felülről jobban süt a sütőnk, tegyük lejjebb a rácsot.)
A tojásokat ki a cukorral jó habosra, majd adjuk hozzá a sütőtökpürét, olívaolajat végül a száraz hozzávalókat. (Van aki szereti a lisztet, sütőport és jelen esetben fahéjat külön összekeverni, mielőtt a tésztához adja. Én ehhez "lusta" vagyok, és inkább a gépbe adagolom. Először a sütőport és fahéjat, majd a lisztet. Így is tökéletesen elkeveri a gép. Ha kézzel dolgozom össze a tésztát, én is külön elkeverem a szárazanyagokat.)
A tésztát öntsük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába. (Ha nincs kuglófformánk, akkor használhatunk egy mini tortaformát is.) Tegyük az előmelegített sütőbe és 175-180 fokon süssük 35-40 percig, vagy tűpróbáig.
Ha elkészült, várjunk egy kicsit, amíg kihűl, és utána fordítsuk ki a formából. Öntsük le olvasztott csokoládéval és szórjunk rá pirított mogyorót :)
Küzdelem a kuglófért :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése