2012. február 21., kedd

Mediterrán csiga

Ha sós sütemény, akkor mediterrán csiga. Ezt a nevet most találtam ki, mert az olajbogyós-aszalt paradicsomos csiga nagyon hosszú. De igazából erről van szó. Két éve készítettem először és nem is gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a családban. Pedig csak gyorsan össze akartam dobni valami finomat, és ehhez voltak hozzávalók a kamrában. A tésztán azóta alakítottam többször, de most sikerült a legjobb arányokat eltalálni. Természetesen bármi mással is lehet tölteni a csigákat, pl a tejfölös-szalonnás-sajtos is nagyon ízletes :)

Hozzávalók 2 gáztepsinyi csigához:
Tésztához:
- 1 kg liszt (BL80-as, de BL55-ből is jó)
- 5 dl langyos tej
- kb 1 dl langyos víz
- 1 tojás
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 cs szárított élesztő
- 2 dkg só

Töltelék:
- kb 2 dl paradicsomszósz, só, bors, fokhagyma, bazsalikom (ezt összekeverem, nem kell főzni)
- zöld olívabogyó
- aszalt paradicsom
- reszelni való sajt

A tészta hozzávalóit összedagasztom. Sokáig, minimum két órát kelesztem (nekem most 4 óráig kelt, nem ártott meg neki). Ha megkelt lisztezett deszkára borítom és óvatosan átgyúrom. Három cipóra osztom. Egyesével kinyújtom kb 2-3 mm vastagra.

Megkenem paradicsomszósszal, elosztom rajta az apróra vágott olívabogyót és aszalt paradicsomot, reszelt sajtot szórok rá. Szórósan feltekerem, és két ujjnyi szeletekre vágom.


Sütőpapírra sorjázom őket és megkenem tejjel a tetejüket. Fél órát pihentetem őket, közben 200 fokra melegítem a sütőt. Készre sütöm, kb 20 perc alatt. Félidőben és amikor kiveszem a sütőből, újra megkenem tejjel.

2 megjegyzés:

  1. Az egyik legfinomabb sós süti, főleg frissen, melegen, és másnapra pedig a legjobb reggeli akár tejjel is. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...