2012. február 3., péntek

Gazdag bagett

Kényelmesebb megvenni a pékárut a boltban, de ha itthon készítjük a kenyérféléket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csak az kerül bele, amit MI adunk hozzá. Nem mintha bármikor is azt gondoltam volna, hogy a kenyérben nem lehet semmi E-betűs, egészségkárosító anyag, de ezt pár éve egy ismerősöm meg is erősítette, aki pékként kezdte szakmai pályafutását. Így ne legyünk meglepve, ha az 500 forintos barna kenyér a kakaótól fekete, vagy ha két hét múlva is puha a bolti kenyerünk, hiszen a liszt-só-élesztő hármason kívül sok minden más is belekerül egy nagy zsákból, amiről csak azt lehet tudni, hogy "egy kanállal kell a tésztába".
Másrészről ha otthon sütünk, a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Nyilván nincs új a nap alatt, hiszen nem csak a híres szakácsok, hanem minden főzni szerető háziasszony kihasználja Isten adta kreativitását és ALKOT a konyhában. Hajrá mindeki, elő az ötletekkel! :)

Hozzávalók:
60 dkg BL80-as liszt
3 dl langyos tej
víz szükség szerint (kb 1 dl)
1 tk élesztő
1 tk méz
2 tk só
10 dkg puha vaj

10 dkg sonka
10 dkg füstölt sajt
apróra vágott snidling

A hozzávalókat mind a dagasztó gépbe teszem (a vajat 2 cm-es kockákra vágom) a sonka, sajt és snidling kivételével. Minden legyen szobahőmérsékletű. Lassú fokozaton dagasztom addig, amíg a tészta össze nem áll, ekkor hozzáadom a felkockázott sonkát, sajtot és a snidlinget. Utána 2-es fokozaton 4-5 percet még tovább dagasztom, majd legalább 2 órát pihentetem.

Bemelegítem a sütőt 220 fokra, közben a tésztát kicsit átgyúrom, éppen csak annyira, hogy a felesleges levegő eltávozzon belőle. (Ezt lehet is hallani, halk pöfögés kíséretében szökik ki a levegő a tésztából.) Ezután 6 részre osztom, kb 3 cm átmérőjű bagetteket sodrok, és már teszem a sütőpapírra pihenni egy fél órára.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...