2012. február 22., szerda

Almás lepényke

Mostanában a szimpla palacsinta helyett jobban megy az almás lepényke. Az ötletet végül is az almás palacsinta és a krumplilángos receptje adta. Alapja a sok alma és csak annyi tészta, hogy éppen összeálljon. Mondjuk, hogy ez nem almás palacsinta, hanem palacsintás alma :) Erről nagypapám jut eszembe, mert amikor kicsi voltam, úgy ettem a túrós tésztát, hogy azt mondta rá: "ez inkább tésztás túró" :) Egyébként nem csak finomabb így, hanem de egészségesebb is. Nem túl édes, egyértelműen az alma íze dominál, ezért annál finomabb, minél ízletesebb az alma. Persze a recept tökéletesen alkalmas arra is, hogy a maradék, vagy hibás almákat eltüntessük a kamrából.

Hozzávalók:
8 db alma (jó ízű, szép, nagy)
2 tojás
4 dl tej
4 dl liszt
2 ek barnacukor
vanília, fahéj
csipet só

Az almát megmosom, negyedelem, magházát kivágom, végül nagy lyukú reszelőn lereszelem. Én nem szoktam meghámozni, aki nem szereti a héját, az tegye meg. Hozzáadom a tojásokat és elkeverem, majd a sót, cukrot, fahéjat, vaníliát is. Végül a lisztet és tejet felváltva 2-3 részletben elkeverem az almával.

Serpenyőben kevés vajon (vagy olajon) mindkét oldalát aranybarnára sütöm. 2-3 evőkanálnyi elegyengetek, majd amikor az alja már megsült, akkor lapáttal átfordítom. Ha szakad, akkor kis liszttel még lehet sűríteni.

Mi így natúran szeretjük, de lehet fokozni juharsziruppal vagy tejszínes karamellel is az élményt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...