Természetesen Tündér Kisfiam ebédjéből maradt a sütőtök megint. Nem szeretem a sütőtököt magában, mégis mindig ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy a maradékot ne a hűtőbe tegyem, hanem azonnal felhasználjam. Így esett, hogy ma Kedvesemet fahéjjas csigával vártuk haza. Amikor elkezdtem, még kalácsot akartam készíteni, de aztán úgy gondoltam, hogy a fahéj nagyon fog illeni a sütőtök enyhe, édeskés ízéhez. És persze a csigák is különleges színben pompáztak. Mindez persze nem lett volna ilyen finom, ha nem az én kis Konyhatündérem kuktáskodott volna :)
Hozzávalók:
18 dkg sütőtök sütve, pürésítve
2 dl tej
5 dkg vaj
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk élesztő
fahéj, nádcukor, vaj
mézes tej
A hozzávalókból rugalmas kalácstésztát dagasztok, letakarva a kétszeresére kelesztem. Kb 1,5 óra.
Lisztezett deszkára borítom, lágyan átgyúrom, majd 5 mm vastag téglalappá nyújtom. Megkenem vékonyan vajjal, fahéjjal és nádcukorral szórom meg. Feltekerem, majd 3-4 ujjnyi széles darabokra vágom. Sütőpapírra teszem őket és kelesztem még fél órát.
Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt beteszem sülni, mézes tejjel kenem meg a csigákat. Kb 25 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve újból megkenem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése