2012. március 10., szombat

Pármai sonkás pizza ruccolaval





Gondolom, nem vagyunk egyedül a pizza imádatával. Már nagyon régóta sütök pizzát. A pizzám egy egészen különleges evolúciós folyamaton ment keresztül, egészen az ehetetlentől, a majdnem jó, csak... , "Édes, ez állat jó!". Emlékszem, amikor Kedvesem még nagyon új volt lányos házunk táján - ennek több mint 10 éve már :) - egyik este pizzával vártuk. Anyukámmal sikerült összehozni ezt a csodát, amit megenni ugyan nem lehetett, de hatalmas vidámságot varázsolt az asztal mellé :) Hát, akkor azt hittük, nem kell ide semmi extra, kenyér tészta laposra nyújtva. Egyébként nem jártunk messze az igazságtól. De mivel nem sikerült, más receptekkel próbálkoztam. Szinte minden ésszerű lehetőségnek adtam egy esélyt: kis tej, olaj a tésztába, ilyen liszt, olyan liszt, különböző hőfok a sütésnél. Bár többször megkaptam a "nagyon finom", "jobb, mint bármelyik étteremben" jelzőket, azért az eredmény messze elmaradt attól, amit szerettem volna.
A (számomra) tökéletes módszerre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem hosszú kelesztésű kenyereket sütni. Eszembe jutott, hogy egy ismerősöm - igaz, neki kerti kemencéje volt és ennek tulajdonítottam a pizza tökéletességét - már előző nap bedagasztotta a tésztát. Hűtőbe tette, másnap felhasználta. Így kipróbáltam a hosszú kelesztésű pizzatésztát. És Anyukámmal igazunk volt, semmi extra, csak kenyér tészta :) De nagyon nem mindegy, meddig kel! Legalább 4 órát szoktam keleszteni, de az sem árt neki, ha 6-8 órát kel. Ettől lesz szép hólyagos a tészta, mint a pizzériában.
A másik dolog, amivel mindig elrontottam a pizzát, a sok és sokféle feltét. Nem kell. Csak keveset és csak olaszosat. Kukorica, ananász, tojás, bab és társai csak megcsúfolják ezt a remek ételt. A sajt legyen jó minőségű mozzarella, a paradicsomszósz kevés, de extra paradicsomos, locsoljuk meg olívával és a tetejére sok-sok friss bazsalikom!

Pizza tészta és a szósz alaprecept

4 nagy pizzához:

  • 50 dkg BL55 liszt
  • 50 dkg BL80 liszt (ha nincs, akkor az egész mehet BL55-ből)
  • kb 5 dl langyos víz
  • 1 zacskó élesztő
  • 2-3 tk só
  • 1 tk méz
  • 1/4 dl olíva olaj (bár az íze isteni, ha sok kerül a tésztába, elnehezíti)

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok. Boschmami segítségével e1-es fokozaton 4-5 perc - amíg a tészta hozzávalói összeállnak - majd 2-es fokozaton 6-8 perc, amíg klassz rugalmas lesz.  Ezután kelesztem legalább 4 órát.

A sütőt 250 fokra melegítem.

Felhasználás előtt már nem gyúrom - annyira sem, mint a kenyeret - csak lecsípem a negyedét és már nyújtom is. Kb 26-28 cm-es lappá nyújtom. Mehet a rávaló, majd sütőben 250 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.


A szószhoz:

Na, hát ez is hatalmas átalakuláson ment keresztül, kezdve Nagymamám házi paradicsomléjéből főzött szósztól kezdve, a friss paradicsomokat felhasználva, végül a bolti sűrített paradicsom vált be. Eleinte főztem, de rájöttem, teljesen felesleges.

Hozzávalók:
kb 140-150 gr sűrített paradicsom (legyen minél magasabb a paradicsom tartalma), fél dl olíva olaj, só és rengeteg fokhagyma (én beleteszek 6-8 gerezdet is, de nyilván ízlés szerint)

Ezeket összekeverem, és vékonyan kenem a tésztára. Ezután ízlés szerint díszítjük. Én ey alapszabályt tartok be magamnak - de ez ízlés kérdése - hogy nem rétegezem a hozzávalókat, inkább egymás mellett osztom meg.

Pármai sonkás pizza ruccolával

Tetejére 4 nagy pizzához:
10 dkg pármai (féle) sonka, 10 dkg mozzarella, bazsalikom, bors, olíva olaj, ruccola saláta

A rávalókat elosztom a tészta tetején. A sonkából érdemes jó minőségűt venni vagy inkábbne is tegyünk rá. Én most Sparban vettem Prosciutto Crudot, 700 ft volt 10 dkg, de naggggyon megérte!


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, kenyérsütőben is meg lehet csinálni a tésztát?
    Nóri

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...