2012. március 15., csütörtök

Babázás okosan - "teszvesz biznisz"

Ez a poszt kicsit rendhagyó lesz, nem vág a blog témájába, de a profilomba annál inkább.
Amíg nem kell komolyan összeszedni a gondolatainkat, hogy mire is lesz szükségünk, ha megszületik első kisbabánk, addig el sem tudjuk képzelni, mennyi mindent kell majd vásárolnunk, és az milyen sok pénzbe fog kerülni.
Sokan szerencsés helyzetben vannak és családon belül, barátoktól, ismerősöktől „örökölnek” sok hasznos holmit, de másoknak ezt mind be kell szerezni. Mi ez utóbbiba tartoztunk. Természetesen mi sem kapkodtuk el – nem babonából, de azért vártunk a nagy bevásárlással – sokat nézelődtünk, szerettük volna, ha kicsi mindenből a legjobbat kapja. De aztán hamar be kellett látni, hogy mindenből újat venni... az nem a mi pénztárcánkhoz van szabva, ráadásul felesleges is.

De hogyan is kezdjünk hozzá? Muszáj átgondoltan, alaposan megtervezni mindent, különben elveszünk a sok tennivaló közt. Ahogy közeledik a nagy pillanat, egyre inkább sürget minket egy kis hang a fejünkben. Felesleges rögtön az elején mindent megvenni, amit csak meglátunk. A "jajj de édes", és "de cuki" dolgokból renegteg van és amikor áldott állapotban vagyunk, és a hormonjaink eluralkodnak felettünk, hajlamosak vagyunk ész nélkül vásárolni.

Szóval, a legpraktikusabb ha listát írunk. Ez az élet minden területén hasznos, még ha csak bevásárolni megyünk is. De amikor életünk egyik legszebb 9 hónapját élejük, akkor érdemes szorgalmasan jegyzetelni - annál is inkább, mivel ilyekor szórakozottabbak vagyunk :)

De mit írjunk a listába? Először is soroljuk fel, hogy mire lesz szükségünk. Ez nem olyan nehéz, ha figyelembe vesszük a védőnőtől kapott listát, Anyukánktól és más anyuka barátnőktől szerzett infókat - érdemes rákérdezni arra is, hogy ki mit vett meg feleslegesen - és a saját elképzeléseinket. Ha ezzel megvagyunk, soroljuk rendbe, hogy mit honnan szerezhetünk be: 1. Kölcsön, örökbe kapott dolgok, 2. Már meg van, 3. Még meg kell venni. Ez utóbbit is érdemes kétfelé bontani, mit szeretnénk újonnan megvásárolni, és mik azok, amiket használtan.

De mi az, amit nyugodtan megvehetünk használtan is, és mire nem kell sajnálnunk a pénzt? Saját tapasztalataim szerint, érdemes az elektronikus készülékeket inkább garanciálisan vásárolni. Akár a teszveszen is, hiszen itt is sok új terméket találhattok. Itt vásároltam pl egy Medela típusú mellszívót, még érvényes garanciával fél áron. A légzésfigyelőt nem sikerült itt megcsípnem, így azt boltban vettük, mindenképp megbízhatót szerettünk volna.  Illetve babakocsit nem akartunk használtat venni, mert már akkor úgy terveztük, hogy két bébivel akarjuk majd használni, akár öt éven keresztül.
Kétség kívül a legtöbbet a használt babaruhákon spóroltam, ami nem is mindig „használt”, hiszen a picik olyan gyorsan nőnek, hogy sok anyuka kínál megvételre 1-2-szer használt rucikat. Babacipőt csak újat vettem itt, ebből nem szívesenadok használtat a kicsi lábára. Másrészről van amit tényleg felesleges megvenni (pl: bundazsák, téli kabát, overáll..stb), mert legfeljebbegy télen hordja a picur, aztán kinövi.
Bár én bébiételt, tápszert sosem veszek, de itt még ezeket isbe lehet szerezni, csak úgy mint pelenkát - én ezt szintén boltban veszem, ehhez túl sok kell, hogy folyton innen rendeljem. Az ágyneműket is nézegettem, de Anyukám ügyesen megvarrta nekünk, csodaszép, egyedi ágyneműnk lett.
Igazából, mindenkit csak buzdítani tudok – és nem csak a vásárlásra, hanem az eladásra is; ami neked felesleges, másnak lehet pont az hiányzik – érdemes szétnézni. Persze a teszveszelésbe is bele kell rázódni, hogy rutinosak legyünk és jó áron, jó minőségű árura licitáljunk. Érdemes mindig alaposan szétnézni, nem pofátlanság alkudni (hacsak az eladó nem kérte az ellenkezőjét), nem ciki kérdezni, sőt! utólagosan már feleslegesen reklamálunk. Pontosítsuk lehetőleg előre a postai díjakat és hogy mennyi idő alatt kapjuk kézhez a kívánt terméket, mert nem feltétlen tud mindenki minden nap postára rohangálni. Legyünk megbízható vásárlók, utaljunk pontosan, írjunk egy e-mailt az eladónak, ha megnyertünk egy licitet. És ha mi is eladnánk, mindig tartsuk szem előtt, hogy amit meghirdetünk legyen hiteles, mert gondoljunk bele, milyen csalódás, ha a várva várt csomagot kibontba, nem azt kapjuk, amire vártunk (licitáltunk). Az értékelések minősítenek minket a teszveszen, és mi is ez alapján tájékozódhatunk egy partnerről.  Épp ezért igyekezzünk pozitív képet kialakítani magunkról.
Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...