
A művelet, egyáltalán nem bonyolult, sőt, hogy őszinte legyek, a hajtogatást kicsit le is egyszerűsítettem. Ez annyit tesz, hogy a hajtogatások között nem tettem hűtőbe fél órára, és nem is a "kötelező" módszer szerint hajtogattam a tésztát. Hát, a konyhatündérek is csak emberek, és ha kevés az idő, akkor fel kell gyorsítani a folyamatokat.
Legutóbb késsel próbáltam egyenletesen a tésztára varázslni a hideg vajat, de most rendkívül leleményesen, egyszerűen ráreszeltem. Ez villámgyors megoldás és mivel a vaj nem puhul meg, nem is kell visszatenni a hűtőbe hűlni (persze, ha közben mást is csinálunk, ártani nem fog neki).
A hajtogatás helyett, a tésztát vékonyra nyújtottam, erre reszeltem a vajat, majd feltekertem - Anyukám módszerével élve - és így nyújtottam ki. Természetsen nem nyugodtan, így egy szimpla hajtást még ráküldtem a végén.
Az eredmény nagyon megnyugtató volt, még délután, hidegen is rájártunk a fincsi sajtos croissantra :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt BL80-as
2 dl tej
1 tojás
2 ek méz
1 tk só
2 tk élesztő
15 dkg vaj (nem margarin!)
A vaj kivételével rugalmas tésztát gyúrunk a hozzávalókból. Kb 1 órát kelesztjük.
majd feltekerjük, mint egy bejglit.
Most újra kinyújtuk, következik egy szimpla hajtás.
2-3 mm vékonyra nyújtom,
12 darab háromszögre vágom, beleteszek egy darabka sajtot a végébe és feltekerem. Sütőpapírra teszem őket és egy letakarva mehet a hűtőbe éjjelre.
Másnap reggelre szépen megkelnek, megkenem tojással a tetejét vékonyan és óvatosan, hogy a hajtogatásra ne menjen, különben ott nem jön fel a tészta és nem lesz leveles. Tetejére is szórok sajtot.
Hideg sütőbe teszem és 180 fokra álítom be. Kb 20-25 perc alatt elkészül, de ez úgyis látszik a tetején. Amikor szép színe van, vegyük ki! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése