2013. május 29., szerda

Mogyoróvaj + piskóta + tejcsokoládé = mogyoróvajas sütinyalóka



Szégyen, de eltelt másfél hónap, amióta elkészítettem a Család- Barát című műsorban a sütinyalókát és azóta sem posztoltam a receptjét... ennek egyszerű oka az volt, hogy akkor nem készítettem fotókat. Most újra elkészültek a sütinyalókák, de nem csak az alap verzióban, hanem variáltam is egy kicsit és bevetettem ízesítésként a mindig nyerő mogyoróvajat :) Nem kellett csalódni most sem, szuper finom lett :)
Az elkészítése kicsit időigényes, ezért nagyobb összejövetelekre biztosan nem csinálnék, főleg, hogy annyira eteti magát, hogy az ember csak úgy kapkodja egyiket a másik után :) Viszont a gyerekek (és a felnőttek is :)) imádják, így egy gyerekzsúron nagy sikert arathatunk vele. De pár darabbal akár egy tortát is feldíszíthetünk, felhasználva egy keveset a torta alapjaiból. Ugyanis maga a sütinyalóka igazából csak a külsejét illetően különlegesség, mert szinte bármelyik sütemény elkészíthető ebben a formában. Pl készíthetjük kedvenc csokitortánkból, csak valószínűleg a mennyiségek változnak majd (talán a krém fele is elég lesz) Én elsőként egy alapváltozatot találtam ki, mert úgy gondoltam, a csokiburok miatt nem szükséges, hogy túl "ízes" legyen a belseje. Bár így is nagyon finom lett, most már én is elkezdtem gondolkodni más variációkon is. Így született meg a mogyoróvajas sütinyalóka. (Még éppen maradt egy kevés a múltkori mogyoróvajas keksz után.) De tervben a tiramisu ízű, egy csupa csokis és természetesen egy epres változat is elengedhetetlen lesz :) Aztán majd meglátjuk. 

Sütinyalóka - alap variáció

Hozzávalók (kb 40 db nyalókához):

  • 4 tojásból piskóta
  • 100 g mascarpone
  • 50 g puha vaj
  • 1 vaníliás cukor
  • 200 g csokoládé (lehet tej-, ét-, fehércsoki, az a fontos, hogy jóminőségű csokoládét vegyünk)
  • 40 db saslik- vagy nyalóka pálcika


Elkészítés

Süssük meg a piskótát és szikkasszuk meg. Ezt megtehetjük úgy is, hogy előző nap megsütjük és kint hagyjuk a konyhapulton, de vissza is tehetjük a sütőbe alacsony hőfokra, résnyire nyitott ajtónál. Ha erre nincs időnk az sem baj, de így sokkal könnyebb szétmorzsolni. Ugyanis ez a következő lépés: a piskótát tenyerünk közt morzsoljuk szét olyan apróra, amilyenre csak tudjuk. A piskóta morzsát ezután keverjük össze a mascarponéval, vajjal és vaníliás cukorral. Dolgozzuk össze alaposan, legyen formázható, de kemény a massza. Formázzunk kb 1,5-2 cm átmérőjű gömböket. Közben olvasszuk meg kb 50 g csokoládét. A sütigolyókat pálcikázzuk fel úgy, hogy mielőtt felszúrnánk a sütiket, mártsuk a pácika végét az olvasztott csokoládéba. Így lesz egy kis "talpa" a nyalókának és nem fog lecsúszni a pálcikáról. Óvatosan szúrjuk bele a pálcikákat, legfeljebb a sütigolyó közepéig. Fektessük tányérra a "csupasz" nyalókákat és tegyük a hűtőbe fél-egy órára.



A megmaradt csokit olvasszuk meg és temperáljuk. (A temperálást elhagyhatjuk, ha még aznap elfogyasszuk a nyalókákat. Másnapra a csokoládéburok temperálás nélkül "kipöttyösödik", ami az ízéből semmit nem vesz el, de kevésbé lesz esztétikus. A temperálásról Praliné Paradicsom blogon olvashattok, én is Zsuzsi bejegyzése szerint jártam el. Egyébként érdemes olvasgatni nála, rengeteg hasznos ötlet és gyönyörű édességek készülnek nála.)

A nyalókákat egyesével mártsuk meg a csokiban és mielőtt megszilárdulna díszítsük. Erre a célra használhatunk színes szórócukrot, kis cukor virágokat stb. is, de én jobban szeretem a természetes ízeket. Így vagy más színű csokival csíkozom meg, mehet rá darált dió, mogyoró, mák, csokireszelék, kókusz, aprított aszalt gyümölcs, igazából bármi.

A nyalókákat én hungarocellbe állítottam, első alkalommal - hungarocell híján - pedig egy nagy szűrőt használtam.  Bár lehet külön erre a célra cake pop állványt is venni... mondjuk én az árából inkább valami hasznosabbat vennék :)


Mogyoróvajas sütinyalóka

Hozzávalók (kb 40 db nyalókához):

  • 4 tojásból piskóta
  • 80 g mascarpone
  • 70 g mogyoróvaj (mi a darabos változatot szeretjük jobban)
  • 200 g jó minőségű tejcsokoládé
  • 40 db saslik- vagy nyalóka pálcika


Elkészítése a fentiek szerint.








2 megjegyzés:

  1. Azta! Azt hiszem megtaláltam az egyik leendő kedvencemet! :D Mennyire guszta már ez az utolsó fotó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ez nálunk is vitte a pálmát. Három félét csináltam akkor, ezt, egy sima fehércsokisat, és tiramisu ízűt. Mindenki ezért kapkodott.
      Örülök, ha tetszik a fotó, nem vagyok túl jó ebben :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...