2013. június 25., kedd

Lilakáposztás focaccia almával



Egy kicsit eltűntem igaz, de a receptek és a fotók addig is gyűltek a mappámban. A "szünet" oka, egyszerű. A Kislegényt felvették a bölcsibe és ahogy az lenni szokott, minden héten megbetegszik. Most is kifogtunk egy gasztroblogon megemlíteni nem illő csúnyaságot. Egyenlőre csak én állom a sarat, rajtam kívül mindenki elkapta. Ennek köszönhető, hogy most lett egy kis időm posztolni, ugyanis az egész család alszik. Remélem, hamar meggyógyulnak a Drágáim.
A recept nem mai - ma vízbe főtt krumplit kapott mindenki :( - de nagyon finom és mutatós. Legalább is nekem nagyon tetszettek a színek és az ízek. Tudom, túl sok kelt tésztát eszünk, de egyszerűen ennek nem tudok ellenállni. Imádom, ahogy a tészta életre kel a kezeim között. És amikor a tészta kikerül a sütőből... hmm.... isteni!
A pizza nálunk szinte heti rendszerességel előfordul. A tésztája sokféleképp variálható, és ezt ki is használom. Van, hogy a hagyományos módon esszük, de újabban serpenyőben sütöm ki a maradék tésztát, másnap reggelire (erről fogok majd posztolni). Most focacciaként végezte. A lilakáposzta pedig azóta előkelő helyet foglal el nálam, amióta a lilakáposzta fasírtot ettük Magdi barátnőmnél, így lett ebből egy szuper párosítás. Erről jut eszembe, ennek a receptjével lógok még...





Hozzávalók

  • egy adag pizzatészta
  • fél fej lilakáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • kevés olívaolaj
  • bors
  • köménymag
  • 1-2 savanykás alma


Elkészítés

Dagasszunk pizzatésztát és hagyjuk kelni legalább 4 órát.

Közben a káposztát reszeljük le, sózzuk meg és hagyjuk állni fél órát. Vágjuk apróra a lilahagymát és dinszteljük meg az olívaolajon. Süssük elő rajta a káposztát úgy, hogy előtte alaposan nyomkodjuk kis a felesleges levet belőle. Fűszerezzük még borssal, köménnyel és ha szükséges sóval. Mintha káposztás tésztát készítenénk. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A megkelt tésztát vegyük hatfelé. Formázzunk gombócokat, ezeket pedig nyújtsuk 5-7 mm vastagra. Hagyjuk őket 10-15 percet pihenni. (Ebből kb 20 cm-es focacciak lesznek.) Pakoljuk meg a tetejét az elősütött lilakáposztával, tegyünk a tetejére vékony almaszeleteket és már mehet is a sütőbe. Kb 20 perc alatt elkészül. És ha egyedül vagyunk a káposztaimádatunkkal, a családnak keressünk más feltétet a hűtőben :-)





4 megjegyzés:

  1. Hű, hogy ez milyen finom lehet! És a mézes madzag is megvan a többi megemlített recepttel!!! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, igyekszem gyorsan pótolni azokat is :)

      Törlés
  2. Ez nagyon jól hangzik! Igaz, én is egyedül vagyok itthon a káposztaimádattal, de ezt feltétlenül ki kell próbálni! Jobbulást a többieknek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, szerencsére ma már mindenki jól van :)
      Nálatok is? Nem értem, mi baj a káposztával :) Olyan finom pedig!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...