A legnagyobb ókori eposzköltő így nevezte ugyanis az olívaolajat. Nem csoda, hiszen az olíva több volt, mint egyszerű élelmiszer. Használták varázslatoknál, vallási rítusoknál, gyógyszert készítettek belőle - már ekkor felismerték élettani hatásait - bőrápolásra szappanként, de még lámpaolajként is. Őshazája Görögország, és a több évezredes tapasztalatnak köszönhetően, mai napig a legkiválóbb minőségű olajat állítják itt elő.
Hatása szervezetünkre rendkívül sokrétű, természetes antioxidáns, gazdag A, D, E vitaminban és telítetlen zsírsavakban, könnyen emészthető, jótékony hatással van a szem, haj, bőr egészségére, véd az érelmeszesedéstől, koleszterin-, gyulladás-, gyomorsav- és vérnyomáscsökkentő, hogy csak néhány dolgot említsünk. Mindemellett nagyon finom, és ha valakinek netán szokatlan lenne az íze, biztosíthatom, hogy nagyon hamar a mindennapi ételkészítés alapjává válik ott is, hiszen az ételek íze csak először tűnik "furcsának" a jó öreg napraforgóolaj után.
Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű olívaolajat vásárolunk. A legkiválóbb minőségű az extra szűz olívaolaj. Értékes tulajdonságait gondos készítésének köszönheti. Az előzőleg kiválogatott, megtisztított olívabogyókat leszedésüket követő 24 órán belül sajtolják. A préselés folyamata teljesen mechanikus, nem alkalmaznak sem oldószert, sem hőkezelést. Az olajat leszűrik és megfelelő tárolják anélkül, hogy bármiféle adalékanyagot és tartósítószert adnának hozzá. Ha pénztárcánk nem engedi, hogy a drágább olívaolajok közül válogassunk, arra az egyre mindig figyeljünk, hogy extra szűz minőségű legyen.

Sokan azért nem vásárolnak olívaolajat, mert jóval drágább, mint a napraforgó olaj, vagy a margarin. De talán érdemes megfontolni, hogy ha lemondunk a heti sült krumplis rántott húsunkról, akkor fele annyi olaj fogy majd a konyhánkban. Apró lemondás ez egészségünk érdekében, de annál többet teszünk vele érte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése