2012. június 1., péntek

Babkrémleves pirított császárszalonnával

A sokféle intenzív fűszer, só, cukor használata közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségek és gyümölcsök igazi ízéről. Amióta anya vagyok és elkezdtem a kicsiknek főzni jöttem rá, hogy sokszor felesleges túlfűszerezni az ételt és egy csipet só is csodákra képes. A párolt zöldségeknél és krémleveseknél is érdemes kipróbálni, először csak egy csipet sóval ízesítsünk és figyeljük meg a zöldségek igazi, friss ízét. Nem is akarunk majd mással ízesíteni.
Pontosan ez történt ezzel a bablevessel is. Kisfiamnak is kedvezni szerettem volna, hiszen szinte már mindent megehet - és meg is eszik :) A bab eddig nem került terítékre és mivel még csak 4 fogacskája van, mindenképp passzírozásra szántam. Hát, ez sokkal egyszerűbb, ha van hozzá alkalmatosság, én szűrővel szoktam, épp ezért nem is gyakran :) A szalonna a Nagyobbik kedvéért került rá, Ő ugyanis nagy husirajongó :)
Csak későn jutott eszembe, hogy süssek mellé egy kis vajas pogácsát vagy krumplisat, de a mai vajas zsemle sem lett volna rossz hozzá :)

Hozzávalók kb 1,5 l leveshez:
50 dkg gyöngybab (de szerintem bármilyen más bab is megfelel)
tejföl, só
4 szelet császár szalonna

A babot áztassuk be éjszakára.
Másnap tegyük fel főni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk. Ha megpuhult, botmixerrel pürésítsük, majd nagylyukú szűrőn passzírozzuk át. Ha hígabbra szeretnénk, tegyünk még vizet hozzá. Ízlés szerint sózzuk és krémesítsük kevés tejföllel.
A császárszalonnát kockázzuk fel és pirítsuk meg. Szórjuk a leves tetejére.


2 megjegyzés:

  1. Szeretem a babot, s a krémleveseket, de babkrémlevest még nem ettem. A pirított császárszalonna bíztos feldobja. Lehet, hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...