2012. június 7., csütörtök

Kapros fűszervaj és pityókás háromszög


Ha valamiért nem érdemes pénzt adni, akkor az fűszervaj és salátaöntet por - persze rengeteg olyan félkész étel van, amit messze érdemes elkerülni nem csak az ára miatt, hanem azért is mert sokkal több mesterséges adalékot tartalmaznak. (Mindig kiakadok a bolti nokedlin vagy előre összekockázott hagymán, sárgarépán. Mennyi idő is kikeverni egy adag nokedlit? 2 perc?) Na de nem is erről van most szó, hanem a vajakról. Nagyon régóta nem használunk itthon már bolti vajkrémeket, ízesített vajat pedig sosem vettünk. Házilag is könnyen elkészíthető és sokkal finomabb, ráadásul olyan ízű lesz, amit épp megkívánunk. Nálunk a fokhagymás vaj a legkelendőbb, de legutóbb nagyon jól esett ez a kapros változat. Bár ebben egyedül maradtam, mert a kaporimádatomban egyenlőre nem osztozik senki. Még bízom a Kiskirályfiban, ő még egyenlőre nem reklamálja meg a főzelékben sem.

Kapros fűszervaj

Hozzávalók:
vaj, kapor, só

Tegyük aprítóba (vagy tálba és használjunk botmixert) a puha vajat, ízlés szerint sót és a megmosott, megszárított kaprot. Alaposan dolgozzuk össze aztán kenjük kenyérre :)

Hmm... elég szegényes recept egy blogra, nem igaz? És magában se túl laktató. Most krumplis zsemlével ettem, ami a pityókás háromszög nevet kapta, mert zsemle gyúrás helyett csak felkockáztam a kinyújtott tésztát, majd félbehajtottam. Kis változatosság :)

Pityókás háromszög

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 20 dkg főtt pityóka (burgonya), 2,5 dl langyos víz, fél zacskó élesztő, 30 ml napraforgóolaj, 10 g só

A burgonyát összetörjük, kihűtjük, majd a dagasztótálba tesszük a többi hozzávalóval. A vizet folyamatosan adagoljuk a tésztához, mert a krumpli nedvességétől függ, kell e bele az összes. (Ha szükséges, természetesen adjunk még hozzá.)
Kelesszük kétszeresére a tésztát. Borítsuk nyújtódeszkára, és nyújtsuk b 2 cm vastagra. Kockázzuk fel a tésztát (kinek milyen nagyságúra tetszik), és hajtsuk félbe az átlója mentén mindegyiket. Tegyük sütőpapírra.
Kelesszük még 20-30 percet, ezalatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Süssük a sütő középső rácsán kb 25 percig, rácsra tegyük hűlni.

Tipp: előző este is elkészíthetjük, ekkor tegyük a háromszögeket letakarva a hűtőbe éjszakára, majd hideg sütőben kezdjük sütni, kb 25-30 perc alatt készül el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...