2012. június 17., vasárnap

Spenót főzelék, ahogy Anyukám csinálja

Kétségtelen, hogy aki szeret főzni, az jól is főz. Így vagyunk mi ezzel Anyukámmal :) Szeretünk főzni és mások szerint jól is csináljuk. Én is, mint minden rendes lány, Anyukámtól tanultam sütni, főzni. Amióta saját háztartást vezetek, persze van amit másképp csinálok, de az alapok azért ott vannak :) Külön büszkeséggel tölt el, amikor Anyukám megdícséri valamelyik főztömet.
Amikor hazamegyünk általában mindig főzeléket kérek Anyukámtól,  mert utánozhatatlanul finomra főzi, bármelyikről is legyen szó. Amíg nem voltak gyerekeim, Kedvesem mellett teljesen egyedül maradtam a főzelék imádatommal. Szerencsére a Kicsik imádják a főzelékeket. Azonban az a 8 év kihagyás, amíg magamnak csak elvétve főztem külön, nem tünt el nyomtalanul és bizony újra meg kellett tanulnom főzeléket főzni. Mármint olyan "Anyukám féle, finom főzeléket".
Kicsit aggódtam, hogy fogom lemérni az "érzésre" adagokat, de meglepően kerek számok jöttek ki.
No, ez az egyik kedvencem :)


Hozzávalók:

  • 350 g friss spenót
  • 1+4 ek napraforgó olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g liszt
  • 2 dl tej
  • 200 g 20%-os tejföl
  • só 

A spenótot mossuk meg, jól csepegtessük le, vágjuk ujjnyi darabokra és 1 ek olajon fonnyasszuk meg. Öntsük fel 3 dl vízzel és főzzük meg.
Mialatt a spenót fő, készítsük el a rántást. 4 ek olajon 1-2 perc alatt pirítsuk át a szeletekbe vágott fokhagymát (vigyázzunk, gyorsan odaég). Adjunk hozzá 50 g lisztet (2 púpos ek) és pirítsuk zsemle színűre. Ha kész öntsük fel 2 dl tejjel, majd keverjük hozzá a 200 g tejfölt is.
A megfőtt spenóthoz szűrjük hozzá a tejfölös rántást. Ha még fokhagymásabbra szeretnénk, akkor a szűrben jól nyomkodjuk át a fokhagyma darabokat. Egyet forraljunk rajta, végül ízlés szerint sózzuk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...