2012. április 12., csütörtök

Császárzsemle és vajas kifli


 Igazából egyféle tésztából készült mind a kettő, csak ki szerettem volna próbálni ezt a formázást, így lett a tészta császár zsemlés. A Kicsiknek pedig kifli lett a fele tésztából. Finom, puha, vajas kelttészta, kicsit más, mint a hagyományos zsemléé. Másrészről nagyon mutatós is. Már el is képzeltem a következő édes kelttésztámat; nagy méretű "császár kalács", és mielőtt formázom, teszek valamilyen család által megszavazott finomságot a tésztába. De ezt majd egy következő bejegyzésben :)

Hozzávalók:
80 dkg liszt BL55
2,5 dl tej
1,5 dl víz
8 dkg vaj
2 tk élesztő
2 tk só
1 tk méz

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt két részre kb 80-82 g-os darabokat csípünk belőle (kb 18-20 db lesz), ezeket gombóccá formáljuk és pihentetjük negyed órát.

A kiflikhez a gombócokat kinyújtjuk 2 mm vékonyra, mint egy palacsinta. Aztán feltekerjük, szintén, mint a palacsintát. Sütőpapírra tesszük és fél órát pihentetjük.

A császárzsemlék formázásához itt lesz a leírás, a 9. pontban vannak képek is. Szintén sütőpapírra mennek és pihennek fél órát.

A sütőt közben 200 fokra melegítsük elő. A sütő aljára egy lábasban vizet teszünk, hogy jó párás legyen a levegő sütés közben. Mielőtt a tésztát betesszük, kenjük meg jó bőven vízzel a tetejüket, így finom ropogós lesz a héja. Kb 25 perc alatt szépen megsülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...