2013. március 18., hétfő

Tökmagos vajas zsemle



Régebben nagy szívfájdalmam volt, hogy nem sikerül olyan kiflit sütni a gyerekeknek, amit a pékségekben lehet kapni. Tudjátok, azt az igazán jóféle retro kiflit, ami frissen isteni, nem levegős és ízetlen, mint a teszkós vizes és másnap is foszlós és puha marad - még ha nem is teljesen olyan, mint frissen. Aztán rájöttem, hogy itthon egyszerűen nem lehet ilyet sütni - bár tervbe vettem, hogy egyszer megfűzök egy igazi péket (aki nem csak fagyasztott tésztákat pakol ki-be a sütőbe), hogy engedjen belekukkantani egy átlagos napjába, mert azt hiszem rengeteg tapasztalattal gazdagodnék. Igaz, hogy most már elmondhatom, hogy a kiflijeim és zsemléim nem csak frissen finomak, hanem másnap is, de a tésztája sűrűbb, mint a pékséges változatnak. Csakúgy, mint a kenyéré is. Így egyenlőre megbarátkoztam a gondolattal, hogy az én zsemlém nem "olyan" és mindig nagyon örülök, amikor egy ültő helyben elfogy egy egész tepsivel :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt BL80
  • 7 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 csapott tk nádcukor
  • 1 tk só
  • 1/2 cs élesztő
  • tökmag a tetejére
A hozzávalókat a tökmag kivételével dagasszuk rugalmas tésztává. Kelesszük kétszeresére. Borítsuk a tésztát deszkára, sodorjuk bejgli formájúra és vágjuk kb 8-10 részre. A részeket gömbölyítsük fel és egy vizes konyharuha alatt pihentessük egy órát. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Tegyük egy tálba a tökmagot. A megkelt zsemléket kenjük meg sós vízzel és forgassuk meg - az alját kivéve - a tökmagban. Sorjázzuk sütőpapírral bélel tepsire és kb 25 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra tegyük hűlni a zsemléket. Jó étvágyat hozzá :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...