2013. április 3., szerda

Túróval töltött kalácskoszorú - természetesen mézzel és sok citrommal



Igen, a Húsvétról lecsúsztam. Vagyis a húsvéti receptek posztolásáról. Ennek egyik oka az, hogy amikor együtt a kis családom, akkor nem igazán akaródzik a gép elé ülni. A másik, hogy olyan igazán  hagyományos ételeket mi sosem készítünk Húsvétkor. Amikor még kislány voltam, akkor természetesen hozzánk is jöttek a rokonok, osztálytársak locsolkodni, mi is csokitojással vártuk őket és főztünk, sütöttünk. Mindig volt sonka, főtt tojás, hideg tál, és sokféle süti. Például citromtorta, ami egyáltalán nem hagyományos ünnepi édesség. 
Ami a koszorút illeti... igen, eredetileg koszorú volt, de mivel nincsen ilyesféle kuglófformám, szépen megkelt és összesült. Az ízéből ez semmit nem vett el :) Az ötletet a neten találtam, egy kakaós kalács volt így megtekerve, de mivel Anyukámtól kaptam egy csomó túrót - amit most már muszáj volt a felhasználni - ez került bele. Általában úgyis megragadok a túrós batyunál. 
A kalács isteni lett, foszlós lett és hogy megkoronázzuk ezt a fenséges vacsorát, Anyuci csodálatos őszibarack lekvárját kanalaztuk a tetejére :)

Hozzávalók

A tésztához
  • 520 g búzaliszt (BL55)
  • 100 g méz (helyettesíthető cukorral is, ebből elég 70-80 g)
  • 100 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 40 g friss élesztő
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja


A töltelékhez
  • 250 g túró
  • 60 g méz (helyettesíthető cukorral is, ebből elég 40-50 g)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja


Elkészítés

Az élesztőből, kevés tejből, kevés mézből és lisztből készítsünk kovászt. Kelesszük meg, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, dagasszunk belőle - inkább - lágyabb tésztát. Kelesszük duplájára (kb 1 óra)

Ezalatt elkészíthetjük a túrótölteléket. Tegyük a hozzávalókat egy tálba és keverjük alaposan össze. Ha nagyon darabos a túró, akkor krumplinyomón vagy szűrőn törjük át - de én pl botmixerrel krémesítettem.

Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb 15-20 cm szélesre és fél cm magasra, hossza majd lesz amennyi lesz). Egyenletesen kenjük rá a tölteléket. Tekerjük fel, mint a bejglit és hosszában vágjuk ketté a tésztánkat. A két fél tekercset csavarjuk össze, a végeket pedig szépen illesszük össze. Így koszorú formát kapunk, de ahhoz, hogy a sütésnél is megmaradjon, helyezzük lapos aljú kuglóf formába (ez az, ami nekem nincsen és ezért össze is sült a kalácsom), vagy egy 26 cm-es tortaformába, aminek a közepébe helyezhetünk egy henger alakú sütésálló formát (ez pedig az, amit én elfelejtettem), így ugyanazt az eredményt kapjuk. A formát természetesen kenjük ki vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. Ebbe helyezzük a koszorúnkat. A tetejét egész felvert tojással kenjük meg. Pihentessük sütés előtt 30 percet.



Melegítsük elő a sütőt 200  fokra.

Ha a kalácsunk kipihente magát, tegyük a forró sütőbe és mérsékeljük 180 fokra a hőmérsékletet. Kb 40 percig süssük, de ha biztosra szeretnénk menni, szúrjunk egy kést a kalács közepébe. Ha elkészült, a kést tisztán húzhatjuk ki belőle.

Magába is isteni, de baracklekvárral egyszerűen mennyei volt!

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik, sokkal szebb, mintha "rendes" koszorú lenne! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Igazából az ízéből nem vett el és mivel én sokáig szeretem keleszteni a tésztát, mindig hatalmas lesz és alig fér el a formában :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...