2013. április 14., vasárnap

Fokhagymás paradicsomos kenyér kukorica liszttel



Amikor nekiállok sütni-főzni, sosem maradok segítség nélkül. Hamarosan megjelenik a két apró szárnysegédem, akik lelkesen tolják a székeket a konyhapult mellé, villámgyorsan felmásznak rá és büszkén méregetik, mivel is tudnának nekem a legtöbbet segíteni :-) Ha most őszinte akarnék lenni, lehetne azon vitatkozni, tulajdonképpen ez érdemben mekkora segítséget is jelent pontosan. Annyi biztos, hogy nem végzek gyorsabban és akkor a takarítási időt még nem számlaoltam. Viszont - és ez a legjobb az egészben :-) - ezek a közös főzőcskék remekül telnek mindig, szuper mókás és a gyerekek gyönyörűek és édesek, ahogy tesznek-vesznek a konyhapulton, még ha köze sincs az egésznek a főzéshez. A lényeg, hogy Ők is ott vannak és élvezik a közös munka minden pillanatát.
Hát egyik alkalommal, amikor pizzát sütöttünk - a Nagyobbik segít gyúrni a tésztát, a Kisebbik inkább csak falatozza - remek ötletünk támadt, csak úgy családilag, közösen. Épp a tésztát dagasztotta a gép, miközben Lánykám a paradicsomszószt keverte egy tálkában. Egyszercsak gondolt egyet és majd belezuhantotta a szószt a kelt tészta közepébe. "Jajj, az nem oda való!" - szólok én, miközben Kedvesem a háttérből: "Az nem is olyan rossz ötlet!" Nekem pedig eszembe jutott, hogy egyszer már mintha láttam volna egy pékségbe paradicsomos kenyeret. Na, hát így született meg ez a kenyér, ami egyébként nagyon finom lett.


Hozzávalók


  • 400 g liszt (BL55)
  • 150 g kukorica liszt
  • 140 g sűrített paradicsom
  • kb 3 dl víz
  • fél zacskó élesztő
  • fél dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés méz vagy nádcukor
  • 1 tk só


Elkészítés

A fokhagymát pucoljuk meg és reszeljük finomra. A többi hozzávalóval együtt gyúrjunk belőle rugalmas tésztát úgy, hogy a vizet folyamatosan adagoljuk. Ha túl ragadós lenne a tészta, kevés liszttel korrigálhatjuk. Takarjuk le és kelesszük 2 órát.

Ha megkelt finoman gyúrjuk át - nem kell nagyon, csak épp, hogy formát adjunk neki - és tegyük sütőpapírral bélelt formába. Pihentessük még fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Ha megpihentettük a kenyerünket, kenjük meg vízzel a tetejét és tegyük a forró sütőbe. Mérsékeljük a hőfokot 200 fokra és 35-40 perc alatt süssük készre.



4 megjegyzés:

  1. Tényleg jól hangzik, elhiszem, hogy nagyon finom! :-)

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem a lánykádból hamar remek szakácsnő lesz. Nekem is van maradék pizzaszószom és pont ilyesmin gondolkodom :) Guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ne gondolkodj, gyorsan próbáld ki :-) Nekünk nagyon ízlett.
      A Kislányom minden alkalmat megragad a segítésre, pedig még csak 3 és fél éves. Én is azt hiszem, hogy szeret majd a konyhában tenni-veeni :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...