2013. január 13., vasárnap

2013 és a jénai tálban sült félbarna kenyér

Új év, új fogadalmak. Ez mindig így van nálam is. No persze, ezt nem feltétlen tudom maradéktalanul teljesíteni, mert a rangsorban már rég nem én vagyok az első nálam :) Úgyhogy többet nem ígérek semmit a bloggal, ha sikerül itt leszek. 2012-ben túl vagyunk egy hosszadalmas költözésen, igazából kettőn is, emiatt sok-sok gyereknélkülözésen :(, és történt sok jó, de néhány rossz dolog is. Összességében jó évet hagytunk magunk mögött, egy fárasztó, de jó évet, ami sok újat hozott az életünkbe. Remélem, Ti is így zártátok az óévet, és újult erővel kezdtetek neki az idei esztendőnek. Sok sikert hozzá Mindenkinek :)

Jénai tálban sült félbarna kenyér

Miért jó jénaiban sütni a kenyeret? Mert változatosság, jó új dolgokat kipróbálni a konyhában és nem utolsó sorban nagyon finomra sül benne a kenyér. Igazán ropogós héjú, belül levegős, puha kenyér lesz az eredmény. Persze ezt jénai tál nélkül is könnyű megvalósítani, de ha van otthon miért ne dobjuk be :)Próbáljátok ki, kicsit tovább kell sütni, de az a negyed óra már úgysem számít.

Hozzávalók:
25 dkg BL 80-as liszt, 25 dkg teljes kiörlésű RL 190 rozsliszt, fél zacskó szárított élesztő, 2 tk só, kb 3,5 dl langyos víz

A hozzávalókat dagasztógépben - vagy erősebb kezűek kézzel - megdagasztjuk, majd legalább 2 órán át hagyjuk kelni.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra (én a jénait is beleteszem pár percre, hogy ne legyen hideg a tál a tésztának). A megkelt tésztát óvatosan formázzuk, csak finom mozdulatokkal hogy a levegő ne szökjön ki belőle. A jénait béleljük ki sütőpapírral és tegyük bele a formázott kenyeret. Kenjük meg kevés langyos vízzel és tegyük rá a tál tetejét. Hagyjuk pihenni kb 20 percet, addig a sütő is felmelegszik.
200 fokon, fedő alatt süssük 30 percig a kenyerünket, majd további 15 percet fedő nélkül.
Ha elkészült, vegyük ki a tálból - ne a tálban hagyjuk kihűlni, különben a forró kenyér belepárásodik a tálba és vizes lesz az alja - tegyük rácsra hűlni, takarjuk le egy konyharuhával.
Nálunk már forrón fel kell szelni a frissen sült kenyeret, mert ha gyerekek és Kedvesem meglátják, azonnal enni kell belőle :) Remélem, nektek is ízleni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...