2012. szeptember 26., szerda

Egészséges zabpehely



Fogyasszunk rendszeresen zabpelyhet, mert nem csak finom, de jó hatással van egészségünk megőrzésére. Javítja ugyanis az emésztést, a csontok és erek állapotára is jótékony hatással van. Minden korosztály étrendjébe könnyen beilleszthető.

Félreértés ne essék, természetesen a natúr zabpehelyről van most szó. Mindenféle cukrozott, ízesített, előre elkészített gabonapehely készítményekre ez már nem feltétlen igaz. Ha natúran nem szeretjük, mi is könnyne ízesíthejük otthon is, olcsóbb és egészségesebb is lesz így a reggelink.

Rostszegény étrend esetén, egy kis zabpehellyel felturbózhatjuk azt. Levesbe, főzelékbe,süteményekbe, joghurtba, turmixokba is kerülhet, kiválthatjuk vele a lisztfélék egy  részét vagy egészét. Az eredmény egy táplálóbb étel, ami rostdúsabb is. Az ízén pedig nem ront.
Néhány kedvező tulajdonsága - a sok közül:
  • B és E vitaminban gazdag
  • Magas fehérjetartalmú
  • Teltségérzetet okoz
  • Természetes lúgosító hatása van
  • Vas, kálium, kalcium, foszfor, magnézium - ez mind megtalálható benne
  • Bőr és emésztési panaszoknál ajánlott a fogyasztása, csakúgy mint stressz és kimerültség esetén
  • Az idegrendszerre is jótékony hatássalbír - regenerálja, élénkíti azt
  • Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz - nyugtatja a gyomrot és a beleket


 
Túrógombóc zabpehellyel


Ma ismét hűtőfelszámolás van soron. A túrónak nemsokára lejár a szavatossága, az ebéd túrógombóc lett. Igazából már régóta nem grízzel készítem a túrógombócot, de eddig még nem került fel az ötlet.
A zabpehellyel egyébként sokmindent lehet helyettesíteni, egészséges kiegészítője sok lisztes ételnek. A kenyérbe nálam már majdnem mindig kerül.

A recept ugyanaz, mint a hagyományos túrógombócnál, csak a grízt ugyanannyi zabpehellyel helyettesítem. Kis előnye, hogy nem kell várni, rögtön formázható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...