2013. augusztus 24., szombat

Brokkoli és szőlő? Egy salátában megférnek.

Végignéztem az utóbbi bejegyzéseket, hogy mi volt már régen a blogon... ugyanis annyi fotó és recept gyűlt már fel, hogy egy hónapig kitartana. De persze közben jönnek az újak, úgyhogy nem is tudom, mikor fogom utolérni magam. Szóval... leves, saláta, kenyérre való, kenyér... ezek rég voltak. És mindegyikhez lenne recept is. Hát akkor legyen a tegnapi, ami egy saláta volt :)
Jó pár évvel ezelőtt, még a munkahelyemen ettem ezt a salátát, azóta már sokszor elkészült. Egy továbbképzésen voltunk és a központ menzájára kaptunk ebédjegyet. Mondanom sem kell - annak aki a házikoszthoz szokott - hogy nehezen találtam magamnak valót. Ezzel a salival is bizonytalan voltam kicsit, de jobb híján ennél maradtam. Meglepően finom volt, bár itthon elkészítve, a saját ízlésemre alakítva vált igazán kedves étellé. Persze csak én eszem meg, ezért nem olyan gyakran készítem, pedig igazán egyszerűen össze lehet kutyulni, tegnap az ebéd és a sali fél óra alatt megvolt. 
Saláta, de nem mondanám egy diétás darabnak, bár a pirított kenyérkockát az utóbbi pár alkalommal már el is hagytam belőle. Brokkoli, szőlő, dió és camembert sajt. Ennyi. Én fűszerezni sem szoktam, a dió és a camembert sajt elég karakteres számomra. Eredetileg volt rajta még vegeta is (valószínűleg ezzel ízesítették a brokkoli főzővizét, de nekem nagyon nem passzol), bors és olaj. Úgy nekem nagyon tömény volt. Nem tudom van-e ennek a salátának valamilyen hivatalos neve, én nem kerestem rá. Ha igen, szívesen fogadom :) Nekem nem sok ötletem van, hogy nevezzem el. Talán brokkoli saláta szőlővel és camemberttel :)

Hozzávalók

  • 450 g brokkoli (én most csak fagyasztottat tudtam venni)
  • 400 g szőlő
  • 100 g dió
  • 100 g camembert sajt
  • (pirított kenyérkocka - ha laktatóbbá akarjuk tenni)


Mivel ez egy saláta, az arányokon nyugodtan lehet változtatni, ki mit szeret jobban. Legközelebb én pl kétszer ennyi brokkolit főzök majd, mert a kisfiam majdnem mind kiette belőle :)

Elkészítés

Felteszem a vizet a brokkolinak, ha felforrt enyhén sózom. A brokkolit közben rózsáira szedem, majd 5 percig főzőm. Előkészítek egy tál jeges vizet és ebbe teszem a megfőtt brokkolit. Vagyis blansírozom. Ezzel megakadályozható, hogy tovább puhuljon, ropogós marad és a színét sem veszti el.

A szőlőt leszemezem, megmosom, megszárítom. A camembert sajtot felvágom.

A diót - általában amíg felforr a víz - száraz serpenyőben megpirítom. Így finomabb is és a héját is könnyen le tudom dörzsölni a két tenyerem közt. Természetesen várjuk meg, amíg kihűl :)

Végül mindent tegyünk egy tálba, forgassuk össze és már ehetjük is :) A kenyérkockát csak tálalás előtt szoktam hozzákeverni, mert különben elázik.



1 megjegyzés:

  1. Én almával szoktam szőlő helyett, és citromlével, oliva olajjal és borssal ízesítem

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...