2013. szeptember 11., szerda

Mági bagettje 2.0 - avagy egy tökéletes recept megfelelő kivitelezéseAhogy az előző bejegyzésemben is említettem, Máginál szuper szép bagetteket találtam, ráadásul egy nekem teljesen új módszerrel készültek, amelynek neve tangzhong. Első próbálkozásra sikerült nagyon elrontanom, ugyanis minden másra volt gondom, csak a tésztára nem... túlkelt, és a "rántást"  mennyiségét is bőven eltúloztam. Így egy újabb kudarccal bővült a blog, aminek egyébként épp ideje volt, mert azért olyan nincs, hogy mindig minden tökéletesen sikerül. Tanulságot levontam belőle, és a figyelmemből kicsit többet szenteltem a kenyérkészítésnek. Nem volt nehéz most, ugyanis egyik Tündér sincs itthon napközben. A múlt heti betegségek után, hétfőn elkezdtük az ovit és folytattuk a bölcsit. Hiányoznak...
A bagettek nagyon finomak lettek és nálunk sikerült is megállapítani, hogy igen, pár nap után is puha marad a bélzete. Ennek ellenére még kísérletezgetni fogok vele, mert minden finomsága ellenére, nekem a hagyományos kelt tésztából készült pékáru jobban ízlik. Azért nagyon érdekes a technika és még szeretnék jobban utána nézni :)

Hozzávalók

A "rántáshoz"
 • 24 g liszt
 • 120 g víz

A tésztához
 • 144 g "rántás"
 • 20 g friss élesztő
 • 50 g joghurt
 • 350 g langyos víz
 • 800 g finom liszt (+ 1 ek lisztet még felvett a tészta)
 • 2 tk só

Elkészítés

Az eredeti receptet Máginál találjátok itt. Ő tönkölylisztet használt a bagettekhez, én finomlisztből készítettem el. Nagyon finom lett, Kedvesnek különösen nagyon ízlett :)

Először a tangzhong-ot készítem el, követve Mági, illetve Trollanyu instrukcióit. Vagyis a lisztet elkeverem a vízzel, majd besűrítem. Nyugodtan hagyatkozhatunk Trollanyu leírására, ugyanis amikor barázdákat tudunk rajzolni a masszába, akkor lesz kb 65 fokos, amikor is elméletileg kész. Félreteszem és hagyom kihűlni.

A "rántásba" belekevertem az élesztőt, a joghurtot, a víz felét és egy kevés lisztet. 20 percet pihent, ezalatt beindult az élesztő. Utána már a szokásos módon a többi hozzávalóval tésztát dagasztok. Deszkán kétszeresére kelesztem, négyfelé veszem és bagetteket formázok belőle.

Nagyon jó ötlet - szintén Mágié - hogy tepsi nélkül sütötte meg a bagetteket. Ezentúl én is így fogok tenni. Kivettem a sütő rácsát, beborítottam sütőpapírral és erre sorjáztam a bagetteket úgy, hogy közöttük megemeltem a papírt (ne ragadjanak össze). Itt keltek a kétszeresükre. Bevagdostam őket és mentek a hideg sütőbe. A hőfokot 200 fokra állítottam és fél óra alatt készre sültek. A sütőből kivéve rácsra tettem és lespricceltem őket. Szépen ki is cserepesedtek :)

Szép napot Nektek!2 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Köszönöm, bár nekem szebb is lehetett volna, de nagyon finom volt :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...