2013. augusztus 29., csütörtök

Bazsalikomos paradicsomleves sült gnocchival

A gyerekek imádják a paradicsomlevest. Ez nálunk annyit tesz, hogy minden héten főzök. Annak ellenére, hogy én sosem rajongtam érte, mostanában olyan sokat főztem, hogy én is megszerettem :) Viszont kicsit kezdtem ráunni a hagyományos magyar változatra és újfélén kezdtem törni a fejem.
Idén voltunk először nyaralni a gyerekekkel. Tavaly a kicsi még csak egy éves volt, így a költözéssel együtt már nem erőltettük a kiruccanást. Egyébként is, a Mamiéknál all inclusive ellátásban volt részünk minden tekintetben :) No, de most többször is étteremben ettünk - bár ez erős kihívás volt egy 2 és egy 4 éves picurral. Azért jól szórakoztunk, remélem, az érintett éttermek személyzete is... ahogy az lenni szokott, néhány összekent párna, terítő és 3 villa fejenként, mert mind a földön landolt... Apa ezt egy kicsit több borravalóval, én sok kedves mosollyal igyekeztünk kompenzálni. Hogy ilyen sok új gasztronómiai élménnyel találkoztak a gyerekek, meg is kóstolták minden étteremben a paradicsomlevest. Igen, kértek, ahol csak volt az étlapon. Viszont kiderült, hogy ők megeszik ám máshogy is, nem csak édesen! Így itthon is elkészült egy könnyű, rántás nélküli változat, amit bazsalikommal és finom érlel házi sajttal ízesítettem, tészta helyett pedig sült gnocchival ettük.


Hozzávalók


  • 500 g paradicsom
  • 160 g sűrített paradicsom (2 kis üveg)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 marék friss bazsalikom
  • bors

Gnocchihoz

  • 450 g burgonya (megpucolva)
  • 100 g liszt
  • 1 tojás
  • szerecsendió
  • olívaolaj



Elkészítés

Megpucolom a krumplit, kockázom és felteszem főni enyhén sós vízben.

Először paradicsomokat forró vízbe teszem pár percre, hogy könnyen le tudjam húzni a héját. Kb 1 cm-es kockákra vágom.

A fokhagymát megpucolom, összeaprítom, és kevés olajon megillatosítom. Nem kell bebarnítani, pár pillanat az egész. Ekkor mehet rá a kockázott paradicsom, amit lekvár sűrűségűre főzők. Hogy meddig, az attól is függ, mennyire leves a paradicsom.

Közben ha megfőtt a burgonya, leszűröm és hagyom hűlni.

A levesbe teszem a sűrített paradicsomokat elkeverem és felöntöm kb 8 dl vízzel. Felforralom, sózom, borsozom és a legvégén beleteszek egy marék friss bazsalikomlevelet. Még forrón beleszórom a reszelt házi sajtot (én most hosszú érlelésű tehénsajtot használtam, ennek is elég erőteljes az íze, de parmezánjellegű sajtokkal még "olaszosabb" lesz). Letakarom, amíg elkészül a gnocchi.

A krumplit burgonyatörővel (krumplipürétörő) áttörtem, hozzáadtam a tojást, sót, szerencsendiót és lisztet. Alaposan elkevertem és már formáztam is. A tészta ragadós, ezért több lisztet igényel a formázás során. kb 1,5 cm átmérőjű "kígyót" sodortam és késsel kb 1,5-2 cm-es darabokat vágtam belőle. Aztán villával formáztam. Ehhez a darabokat a vágott felével felfelé fordítottam és lisztezett villával rányomtam. Így ovális alakú lett. Forró olíva olajon megpirítottam mindkét oldalát. (Természetesen ki is lehet főzni a gnocchikat, úgy is finom.) 

A gnocchikkal tálalom a levest és már lehet is kanalazni :)

Azt mondanám, hogy a levesbe a gnocchi fele is elég lehetne, bár nehéz volt megállapítani, mert a kisfiam magában ette, a kislányom meg minden kanál levesbe tett egyet... de végül is, magában is el lehet nyammogni, olyan mint a krumplipogácsa :)

Szép napot Nektek! :)


























4 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jó! Feltétlenül ki kell próbáljam!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A receptjeid alapján, szerintem ízlene neked :) Ha kipróbáltad, írd meg, hogy ízlett!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...