2013. július 26., péntek

"Nagyon jól néz ki. Kár, hogy meg nem enném!"


Cukkinis-gombás quiche






Mondta ezt Kedves, aki - finomkodás nélkül állíthatom - nem kifejezetten befogadó, ha a zöldséges ételekről van szó. Én pedig imádom. Igen, nem túlzás. Rákattantam. Folyton ezt enném. Ráadásul ez a cukkini valami mennyei hozzávaló, ha erről a remek ételről van szó. Már kipróbáltam mindenféle zöldséggel, sajttal és anélkül, leves és gyúrt tésztából, tejszínből vagy tejfölből. Egyszerűen elronthatatlan, megunhatatlan és csodaszép. Ráadásul pikk-pakk és kész is. A hozzávalók mindenki kedvére variálhatók, úgyhogy ha nincs vacsi ötlet, akkor csak nézzünk szét otthon és biztos találunk megfelelő alapanyagokat.
Sajnos, mint minden zöldséges étellel, a piteimádatommal is egyedül vagyok... Hússal semmiképp nem rontanám el ezt a remekművet, bár ha a Nagyobbikról van szó, akkor inkább kolbász menjen bele, Apa pedig se így, se úgy nem kultiválja. A Kisebbik azért betársul, és szívesen falatozik velem, amíg meg nem látja, hogy mit eszik a nővére, mert akkor tuti, hogy neki is az kell. Pedig amikor készül a pite, a csajszi is segít mindig, sőt mereven kitart az elképzelés mellett, miszerint pizza készül :) Mindig csalódott, amikor kikerül a sütőből...
De Ti azért csak álljatok neki, elő a kedvenc zöldekkel, és hajrá :)







Hozzávalók
  • 250 g leveles tészta (lehet bolti is)
  • 1 cukkini
  • 200 g laska gomba
  • 2 fej hagyma
  • olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 kis tojás
  • 15 dkg füstölt sajt (nem ömlesztett)


Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A zöldségeket mossuk és tisztítsuk meg, szeleteljük nagyobb darabokra. Olívaolajon pirítsuk meg a hagymát, adjuk hozzá a gombát, végül a cukkinit. Sokkal finomabb lesz a piténk, ha a zöldségeket megsütjük előtte. Különben csak főnének a tejszínben.

A sajtot reszeljük le. A tejszínt keverjük ki a tojással, adjuk hozzá a sajt felét, sózzuk meg.

Nyújtsuk ki a leves tésztát és béleljünk ki vele egy 28 cm-es piteformát. Süssük 10 percet vakon. Ez annyit tesz, hogy a nyers tészta tetejére terítünk egy sütőpapírt és száraz babot szórunk bele. Így tudjuk elősütni a tésztát anélkül, hogy megemelkedne a közepe és nem maradna hely a tölteléknek. Ha nem akarunk ezzel bajlódni, csak nyugodtan tegyük be bab nélkül. Ha nagyon megemelkedne, villával rábírhatjuk a félig sült leveles tésztát, hogy jobban teszi, ha meglapul a forma alján... De ha nem sütjük elő... nos, az sem olyan nagy baj. Ha így járunk el, és a pite már pirul, miközben a tészta még nem jó, csak takarjuk le egy alufóliával amíg készre sül. Mind a három módon sütöttem már és mindannyiszor el is fogyott zokszó nélkül :)

Végül osszuk el a tetején a zöldségeket és öntsük nyakon a tejszínes-sajtos keverékkel. Szórjuk meg a maradék sajttal és mehet is a sütőbe. Kb 25 perc alatt elkészül, de azért hagyjuk a tetejét is szépen megpirulni.





2 megjegyzés:

  1. Én szívesen megenném! Valószínűleg egyedül az egészet, mert az én Párom sem lenne túl boldog tőle... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik :) Remélem, ha elkészíted is ízleni fog :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...