"Ez a süti nagyon kis alattomos... nem lehet abbahagyni" - és valóban, imádom én is az ilyen kis finom és könnyű, nem túl édes süteményeket. Ráadásul a ribizlitől kellemesen fanyar, nyáron is kellemes desszert lesz majd. Friss gyümölcsökkel díszítettem a tetejét, de ahogy a fotókon is látszik, már csak az utolsó szeleteket tudtam lencsevégre kapni. A torta vendégeknek készült, egyiküktől kaptam ezt a kedves bókot :)
És természetesen mivel is kezdhetném a nagy "visszatérést", mint sütivel. Persze, hogy mennyire sikerül tartani a rendszerességet, azt nem tudom, mert a terveimet a valóság egy tollvonással keresztülhúzza. Tudjátok, szeptembertől visszamentem dolgozni. Eddig se nagyon unatkoztam, de most már annyira limitált a szabadidőm, hogy nagyon nehéz ellopnom 1-2 órát a saját a szórakozásomra. Ne de nem is akarok sem magyarázkodni, sem mentegetőzni, inkább próbálkoni :)
Ez a süti nem most készült, hanem tavaly és azóta is várta a sorát a többi finomsággal - ők még most is várnak - hogy végre felkerüljön a kedvenceim közé.
Ribizlis ricottatorta
Hozzávalók
Tészta
- 180 g liszt
- 100 g vaj
- 2 ek méz
- 1 tojás sárgája
- 1/2 citrom reszelt héja
Krém
- 500 g ricotta
- 100 g nádcukor
- 1 vaníliás cukor
- 80 g liszt
- 4 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- egy csipet só
- 400 g ribizli (lehet fagyasztott is)
A tészta hozzávalóit összegyúrom és fél órára hűtőbe teszem pihenni.
A tojásokat szétválasztom. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, közben hozzáadom a citrom reszelt héját. Addig habonte fehér lesz. Ekkor elkeverem benne a ricottát és a lisztet is. A fehérjéket kemény habbá verem és óvatosan a ricottás krémhez forgatom. Végül a ribizliszemeket is hozzáadom, óvatosan keverve, hogy ne törjön a hab.
180 fokra előmelegítem közben a sütőt.
A tésztát kinyújtom és egy 26 cm-es piteformát kibélelek vele. Erre öntöm a ricottés krémet. Mehet is a sütőbe. Kb 40 percig sütöttem.
Szia!
VálaszTörlésSzerinted ricotta helyett rendes túróval is készülhet? Sose értettem, mi a különbség a kettő között, azt találtam csak inkább, hogy a túró nekem finomabb :)
Szia Julia,
TörlésIgen, teljesen jól működik túróval is. Én azért szeretem a ricottát - és a túrótortát is gyakran felesben vagy egészben ezzel helyettesítem - mert nekem könnyedebb, krémesebb a sütemény így. Illetve másnap (ha marad :), a ricottás süti számomra puhább marad. Szóval mindkettővel működik, csak nekem a ricotta finomabb :)
Köszi! akkor azért próbálkozom majd a ricottával is! :)
TörlésSzia! Van kedved játszani? http://www.gyzsuzska.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html
VálaszTörlésSzia Zsuzska :) Igen, köszönöm, hogy rám gondoltál :)
Törlés