2013. február 9., szombat

Cukormentes kihívás 7. nap és pár gondolat az első hétről

Bár magam is meglepődöm magamon, de az első hét nagyon könnyen ment (csak el ne kiabáljam...) Mondanám, hogy a nagy elhatározás az oka, de most már inkább kezdek arra gondolni, hogy a testem is lázadt a sok édesség miatt, amit az ünnepek alatt és azóta is magamhoz vettem. Most fellélegzik, és azt mondja: "Végre! Egy kis böjt!" :) 
Igyekszem nem csak a cukrot kizárni, hanem amellett több gyümölcsöt is enni, mert ez sajnos nekem  csak nagy odafigyeléssel megy annak ellenére, hogy szeretem őket. Egyszerűen elfelejtem, hogy nem csak a gyerekeknek kell sok vitamin, de nekem se ártana. A húst nem lenne nehéz maximálisan kiiktatni - korábban 5 évig egyáltalán nem ettem - inkább csak az egyszerűség miatt hagytam az étrendben, így nem kell olyan sokfélét főznöm. Zöldeket imádom, bulgur, kuszkusz, rizs és társai bármikor. A vízivás a másik nagy problémám. Reggel ki kell mérnem a napi 2l-t, különben nem bírok vele... a kávéról sajnos nem tudok lemondani, de érdekes módon, az egészséges(ebb) étkezés hozta magával a napi kevesebb kávét is. Azaz csak reggel iszom (a napi 2-3 helyett) és nem is kívánok többet. Kivéve tegnap délután, de mentségemre, akkor tényleg hulla voltam.




Röviden, azt tapasztaltam magamon - és pontosan ezt is vártam :) - hogy energikusabb vagyok, kevesebb alvás is elég és minél egészségesebben próbálom összeállítani a napi étkezéseket, annál kevésbé kívánom az egészségtelenebb dolgokat (erre tuti jó pl a kávé, mert a délutáni kávé helyett inkább gyümölcsöt eszek mindig)
És miket ettem? Gyümölcsből leginkább almát, banánt, narancsot, grapefruitot, kivit és ananászt. Mást nem is nagyon lehet kapni, ezek mennek. Zöldségekből már sokkal nagyobb a választék, és ki is használom, kisebb vagyont hagyok a zöldségesnél mindig. Ettünk mindenféle hagymát, sok sok kápia paprikát, vajretket, céklát, káposztát és naná hogy krumplit is. Főztem bulgurt is. Rágcsáltunk tökmagot, lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot. Aszalt gyümölcsöt meghagytam a gyerekeknek. Annyira imádják az áfonyát, hogy kár lenne nekem egy szemet is megenni belőle :)
Azért nem maradt el a heti hal sem, sült pisztrángot készítettem, ettük a kedvenc citromos sült krumplinkat, volt csirkemell spenóttal (imádom a spenótot!), cukormentes palacsinta és ma vöröslencse.  Igyekeztem változatosan főzni. Igazából senki sem panaszkodott, sőt, tegnap Kedvesem is becsatlakozott a cukormentességbe :)
Röviden, nem bánom, hogy belevágtam, mert magamtól sosem jutott volna eszembe, és együtt könnyebb is :D

7. nap


Reggeli - lágytojás zöldekkel

Tízórai - alma

Ebéd - paradicsomos vöröslencse főzelék (most a tejfölt kihagytam belőle)

Uzsonna - pirított magok

Vacsora - barnakenyér avokádókrémmel



A kihívás részletei Zizi blogján olvashatjátok.

Kapcsolódó bejegyzések.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper beszámoló, be fogom tenni az első heti összefoglalóba!

    VálaszTörlés
  2. Azért az alvással ne böjtölj, és inkább a zöldségesnél hagyj egy vagyont, mint az orvosnál ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az alvás nem csak rajtam múlik, de igyekszem. A gyerkőcök hamar kizavarnak az ágyból :)
      A zöldekre én sem sajnálom a pénzt, de azért néha eszembe jut, mennyi friss gyümölcsöt esznek, akik sokkal kevesebb pénzből élnek...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...