2013. október 1., kedd

Még több joghurt otthon, avagy joghurt "házilag"Helytállóbb cím a még több joghurt, hiszen itt természetesen nem arról van szó, hogy a tejet én magam oltom be joghurt kultúrával, hanem felhasználva a legfinomabb joghurtot, abból még többet készítettem itthon. Kedves már többször említette, hogy a nővére régebben mindig csinált otthon joghurtot a gyerekeknek úgy, hogy tejbe kevert egy keveset és hagyta éjszakára pihenni. Engem ez eddig nem különösebben foglalkoztatott, de most valami igazán finom joghurtba "botlottam" a piacon. Ez a hölgy mindenféle tejterméket árul, teljes tejet, joghurtot, kefírt, sajtokat. Ahogy azt már többször írtam, a mennyiség rovására minőséget váltottunk tejtermékek tekintetében. Bár a házi termékek majd' kétszer annyiba kerülnek, nem sokkal költünk többet rá. Egy igazán finom, házi készítésű, érlelt sajt olyan aromás, olyan ízes, hogy nem is kell belőle fél centi vastag szelet, hogy érezzük, sajtot eszünk. Szinte papír vékony szeleteket vágunk (mert ugye ez olyan kemény, hogy lehet belőle) és így is tökéletesen megízesíti az ételünket. No de a lényeg, mostanában sok-sok joghurtot is eszünk és ez a piacon vásárolt házi joghurt sokkal drágább, mint a bolti. Cserébe viszont összehasonlíthatatlanul finomabb. Egy fél liter 400 Ft-ba kerül. No, ebből heti 4 litert betermelni... inkább vettem hozzá 3 liter teljes házi tejet is (780 Ft) és sokszorosítottam :) Az eljárás borzasztóan egyszerű, semmi előképzettséget nem igényel és az eredmény ugyanolyan finom, mint az eredeti joghurt, amit felhasználunk.Hozzávalók
  • 1 l teljes tej
  • kb 4 ek joghurt

Elkészítés

Az elkészítés lényege, hogy a tejet összekeverjük egy kis joghurttal és melegen tartjuk, hogy beinduljon a baktériumok szaporodása. Ahogy utána kerestem, ez kb 42-46 fok. A baktériumok alatt természetesen azt az egyedi baktériumtenyészetet értem, amit joghurtkultúrának neveznek. Pár óra alatt kész is lesz :)
Na de hogy is csináltam én pontosan?

A tejet lassú tűzön felmelegítettem, hagytam felforrni. Levettem és félretettem hűlni. 50 fokra hűtöttem, amit az Anyukámtól kapott maghőmérővel le is ellenőriztem :) De egyébként erre tökéletesen alkalmas a kezünk is. Jó, kézmelegtől kicsit melegebb legyen. Azért írom, hogy melegebb, mert ha hozzákeverjük a joghurtot, az úgyis hűt rajta egy-két fokot még.

Ezután alaposan hozzákevertem a joghurtot és tiszta befőttes üvegekbe tettem. Azért írtam, hogy tiszta, mert olyan alaposan "tisztára" gondolok itt, mint amit befőzéshez is használunk. Rácsavartam a tetőket és betettem a sütőbe, és beállítottam 50 fokra. Nem sütöttem meg természetesen, amint elérte a sütő hőmérséklete az 50 fokot, rögtön ki is kapcsoltam. Nem nyitogattam az ajtót, benne maradtak először melegedni, aztán itt hűltek ki. Összesen 8-10 órát hagytam joghurtosodni, végül átpakoltam a hűtőbe.


Tapasztalatok:


  1. Próbáltam sütő nélkül is, de nekem úgy nem sikerült. Hamar kihűlt, és nem savanyodott, hanem megkeseredett. Vagyis megromlott. De nyáron, a nagy melegben biztosan nem lesz szükség rá, hogy sütőben tartsam melegen.
  2. A kész joghurt hígabb lesz, mint amit a boltból megszoktunk. Ha sűrűbbet szeretnénk, akkor tiszta konyharuhába öntve, akasszuk fel egy éjszakára a hűtőbe és hagyjuk kicsöpögni (mint a házi sajtkrémnél)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...